Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν πρέπει να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, επαναλαμβάνουν οι συντεχνίες

Δεν πρέπει να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, επαναλαμβάνουν οι συντεχνίες

-

Απρίλιος 2013

Την αντίθεσή τους σε ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού διατυπώνουν για άλλη μια φορά οι συντεχνίες της Αρχής με αφορμή και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί αύριο στη Βουλή για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Σε επιστολή την οποία υπογράφουν όλες οι συντεχνίες της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ,ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) και η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλούνται οι Βουλευτές να εξεύρουν τις κατάλληλες λύσεις “που αφενός θα ικανοποιούν τις οικονομικές απαιτήσεις του Μνημονίου και αφετέρου θα υποκαθιστούν τις πρόνοιες για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, γεγονός που θα αποβεί προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, της οικονομίας του τόπου και των εργαζομένων”.

Στην επιστολή οι συντεχνίες αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση του μνημονίου θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της μη ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ γιατί μεταξύ άλλων η Αρχή, ως Οργανισμός Δημόσιας Ωφέλειας, είναι περιουσία του Κυπριακού λαού “με πολυδάπανες, σύγχρονες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και προσφέρει ικανοποιητική, ασφαλή, απρόσκοπτη και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον Κύπριο καταναλωτή”.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αντίκειται προς συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Παράλληλα εκφράζεται πικρία και απογοήτευση γιατί “ενώ η περιουσία του Ταμείου μας ήταν στη διάθεση του Κράτους στηρίζοντας την οικονομία του τόπου, την ίδια στιγμή παρακολουθούμε την αδυναμία του Κράτους να προστατεύσει τις καταθέσεις του Ταμείου στις δύο Τράπεζες”.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι εάν ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιηθεί, θα μεταπηδήσει σε ιδιωτικό μονοπώλιο με σοβαρότατες επιπτώσεις στον Κύπριο καταναλωτή, στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού και στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα αναφέρουν ότι εάν ακολουθηθεί το μοντέλο της μετοχοποίησης, “τίθεται θέμα ασφάλειας της επάρκειας και της ποιότητας του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η ΑΗΚ είναι ο καθολικός παροχέας, καθώς επίσης και θέμα Εθνικής Ασφαλείας, λόγω της διάθεσης μετοχών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πιθανόν να είναι ξένης εθνικότητας και προέλευσης”.

Στην μακροσκελή επιστολή τους οι συντεχνίες αναφέρουν ότι “σοβαρά λάθη και παραλείψεις των Εποπτικών Αρχών και των τραπεζών, τα οποία επισώρευσαν την οικονομική κρίση στον τόπο μας και χαρακτηρίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα ως διαπλοκή και επισημάνθηκαν και στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να αποκατασταθούν με το ξεπούλημα των Οργανισμών Δημόσιας Ωφελείας”.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση 1δις στο τέλος του προγράμματος διάσωσης και τουλάχιστον €400 εκ. μέχρι το 2018 εάν η Αρχή ιδιωτικοποιηθεί, οι συντεχνίες εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχουν υπαλλακτικές λύσεις για εξεύρεση του ποσού αυτού, “χωρίς να επηρεαστεί το θεσμικό καθεστώς των Ημικρατικών Οργανισμών με παράλληλη αναδιοργάνωση των Οργανισμών και μείωση των αποθεματικών και των λειτουργικών εξόδων, με τρόπο ώστε να καταστούν περισσότερο ευέλικτοι για να συνεισφέρουν καλύτερα στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου”.

Διαβάστε Επίσης