Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Ξεπουλούν τις προσδοκίες και τα όνειρα των φοιτητών! Του Χρίστου ΜΙΧΑΗΛ

ΓΝΩΜΕΣ: Ξεπουλούν τις προσδοκίες και τα όνειρα των φοιτητών! Του Χρίστου ΜΙΧΑΗΛ

-

17 Σεπτέμβριος 2014

«ΕΚΛΕΙΣΑΝ» ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ!

Του Χρίστου ΜΙΧΑΗΛ

Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός ότι η Παγκύπρια Ομοσπονδία φοιτητικών Ενώσεων βρίσκεται «στο γύψο» από τη μέρα εκλογής της νέας Γραμματείας της. Η ΠΟΦΕΝ ανέκαθεν είχε το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των φοιτητών αλλά και το βαρυσήμαντο ρόλο του αγώνα για υπεράσπιση και κατάκτηση των δικαιωμάτων του φοιτητικού κινήματος. Αυτό που διέκρινε το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα από τους άλλους κοινωνικούς εταίρους όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το γεγονός ότι δεν προσδενόταν σε μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα. Πάντα ενωμένα και συλλογικά υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των φοιτητών.

Δυστυχώς στη 40 χρόνη πλέον ιστορία της ΠΟΦΕΝ, για πρώτη φορά, απουσιάζει και δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου. Σε διάστημα 5 μηνών από την εκλογή της νέας γραμματείας που ελέγχεται από Πρωτοπορία και Αναγέννηση συνεδρίασε μόνο 3 φορές. Σε αυτές τις πρωτοφανές συνθήκες, που το δικαίωμα της νέας γενιάς στη μόρφωση δέχεται απανωτά κτυπήματα, το ανώτατο εκτελεστικό σώμα των φοιτητών δε συνέρχεται σε συνεδρίες, τουλάχιστο για να εξετάσει την κατάσταση.

Είναι απαράδεκτο για την πλειοψηφία των φοιτητών το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, με τον έλεγχο του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος από τις εγκλωβισμένες στο μνημόνιο παρατάξεις της, κατάφερε να αποξενώσει το φοιτητικό κίνημα από τις εξελίξεις. Κατάφερε να φιμώσει το πιο ριζοσπαστικό και αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, που πάντα σε τέτοιες ώρες που η νέα γενιά βρισκόταν με την πλάτη στο τοίχο, αντιδρούσε οργανωμένα και μαζικά στο δρόμο.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια και η ΠΟΦΕΝ δεν τοποθετήθηκε δημόσια να πει την άποψη της. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το όριο αφυπηρέτησης θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και η ΠΟΦΕΝ να μην καθοδηγεί τους φοιτητές στην λογική του αγώνα για τη μη εφαρμογή μιας τέτοιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση των δαπανών για την παιδεία και η ΠΟΦΕΝ να μην τοποθετείται. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΠΟΦΕΝ δεν έχει παραλάβει εδώ και 5 μήνες την εγκριμένη χορηγία από το Κράτος με αποτέλεσμα οι φοιτητικές ενώσεις να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικού μαρασμού και να μην εκφράζει την όποια αντίδραση. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες να θεωρούμε ότι η ειδική έκπτωση 10% των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αρκετή για να διασφαλίσει το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν. Ποιος μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει δάνειο 40 000 ευρώ και πλεόν για σπουδές; Και αν εξασφαλίσει πως θα το αποπληρώσει στο μέλλον αφού γίνεται και επίθεση στους μισθούς πρόσληψης, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ;

Προφανώς κάποιοι έχουν βάλει στόχο την πλήρη απαξίωση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και της ίδιας της Ομοσπονδίας. Στην ιστορία της ΠΟΦΕΝ δεν αξίζει η πρόσδεση της στην εξυπηρέτηση κομματικών και κυβερνητικών σχεδιασμών εις βάρος των φοιτητών. Επί προηγούμενης διακυβέρνησης, όποτε το φοιτητικό κίνημα βρισκόταν αντιμέτωπο με τις όποιες αποφάσεις έκρινε ότι πλήττουν τα συμφέροντα μας, βρισκόταν στο δρόμο. Σήμερα τι άλλαξε; Επισημαίνουμε ότι βρισκόταν στο δρόμο με την παράταξη της Αριστεράς μπροστάρη, γιατί πάντα η Προοδευτική όταν διαφωνούσε με τη φιλοσοφία πολιτικών αποφάσεων είχε πάνω από όλα το συμφέρον των φοιτητών. Θυμίζουμε τις κινητοποιήσεις για το όριο αφυπηρέτησης, τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής, τη χορηγία και πολλά άλλα.

Είναι καιρός η νέα γενιά του τόπου, και ιδιαίτερα οι ηγεσίες των παρατάξεων Αναγέννησης και Πρωτοπορίας, να συνειδητοποιήσουν ότι η ΠΟΦΕΝ έχει ιστορικό καθήκον να αντιδράσει στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του μνημονίου. Προειδοποιούμε ότι θα είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωση που θα οδηγηθεί ο λαός και η νέα γενιά αν δεν αντιδράσουμε άμεσα. Η γενιά των 500ευρώ και της μαζικής ανεργίας θα ψάξει τις ευθύνες σε αυτούς που με την ψήφο της τους έδωσε την εντολή να διαχειριστούν τις τύχες τους! Ας σταθούμε λοιπόν συλλογικά και ενωμένοι, αντάξιοι της εμπιστοσύνης των συμφοιτητών μας. Εμείς στην Προοδευτική αυτό το έχουμε ως βασική μας αρχή. Ας ξεσηκωθούμε λοιπόν, ας θέσουμε την ΠΟΦΕΝ μπροστά και πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με ενότητα, οργάνωση, στην αντεπίθεση για την αξιοπρέπεια μας. Έξω η Τρόικα, όχι σε μια νέα αποικιοκρατία, όχι στο μνημόνιο!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Επικεφαλής Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών – Πρώην Πρόεδρος ΠΟΦΕΝ

Διαβάστε Επίσης