Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκάθαρο ΟΧΙ από ΑΚΕΛ για το Μνημονιακό νομοσχέδιο της ισοπεδωτικής φορολόγησης της...

Ξεκάθαρο ΟΧΙ από ΑΚΕΛ για το Μνημονιακό νομοσχέδιο της ισοπεδωτικής φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας

-

: Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2013

Η ΕΔΕΚ ΖΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Το ΑΚΕΛ αντιτίθεται κάθετα στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που κατέθεσε η Κυβέρνηση για να ψηφιστεί τάχιστα, καθώς η ψήφισή του σε νόμο αποτελεί απαίτηση της Τρόικας για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ ζητά τουλάχιστον την αλλαγή της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου μέχρι την Τρίτη.

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι η Κυβέρνηση εισηγείται την επιβολή ενός άδικου και ιδιαίτερα ισοπεδωτικού φόρου.

Πρόσθεσε ότι συγκρίνοντας το παρόν νομοσχέδιο με το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, το οποίο απορρίφθηκε από την τότε αντιπολίτευση, διαπιστώνεται ότι το πρώτο νομοσχέδιο απάλλασσε το 95,5% των ιδιοκτητών γης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση απάλλασσε το 77% των ιδιοκτητών γης, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι απαλλασσόταν η πρώτη κατοικία, απαλλάσσονταν οι φτωχές κατοικίες και οι μικρές ιδιοκτησίες και το φορολογικό βάρος μεταφερόταν στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες και στους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ακριβώς το αντίθετο, και εξήγησε ότι φεύγει το μεγάλο φορολογικό βάρος από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, τους ξενοδόχους και τους πολύ μεγάλους ιδιοκτήτες γης και μεταφέρεται μαζικά και αδιακρίτως αξίας στην πρώτη κατοικία, στους μικρομεσαίους και τους μικρούς ιδιοκτήτες και στους χιλιάδες πρόσφυγες, που ζουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

«Αδιακρίτως φορολογείται, ενώ προηγουμένως εξαιρείτο η καλλιεργήσιμη ή γεωργική γη», συνέχισε, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια αντιλαϊκή πρόταση και ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο.

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα επέλεξαν συνειδητά να κάνουν πλάτες στο πλούτο και τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης», είπε καταλήγοντας.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, διατυπώνοντας τη θέση της ΕΔΕΚ για το νομοσχέδιο, είπε πως θα πρέπει σε αυτό το στάδιο να είναι ένα μεταβατικό νομοσχέδιο επειδή υπάρχουν δύο εκκρεμότητες που προκαλούν σημαντικές στρεβλώσεις και ζητά από την Κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη να διαφοροποιήσει τουλάχιστον τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Εξήγησε ότι η μια εκκρεμότητα αφορά την επικαιροποίηση των αξιών του 1980 και η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι πρέπει να γίνει πλήρης αποτύπωση του δομημένου περιβάλλοντος στα χωρομετρικά σχέδια ώστε να μπορεί να επιβληθεί η πρέπουσα φορολογία.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε πως το οποιοδήποτε νομοσχέδιο για το φόρο ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να πληροί κάποιες αρχές.

Ανέφερε επίσης ότι η πρώτη αρχή είναι να υπάρξει κλιμακωτή επιβάρυνση ώστε όσο περισσότερα κατέχει κάποιος τόσο περισσότερα να πληρώνει και η δεύτερη αρχή είναι να υπάρξει όσο το δυνατό λιγότερη επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία και το τρίτο, δεν θα πρέπει να πλήττονται δυσανάλογα σημαντικοί τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής, όπως ο τουρισμός και η οικοδομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής δεν πληροί στο βαθμό που θα έπρεπε αυτές τις αρχές και αναφέροντας ότι συζητείται τώρα και ένα περίπου χρόνο το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ότι «θέλουμε να επισημάνουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε ώστε να μπορέσει η Κυβέρνηση να φέρει ένα πιο πλήρες νομοσχέδιο».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο και εξευτελιστικό για το κράτος το γεγονός να μην μπορούμε, προτάσσοντας έστω και στοιχειώδη αποθέματα αξιοπιστίας, να πείσουμε την Τρόικα ότι δεν θα πρέπει να εξαρτάται η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από αυτό το νομοσχέδιο, μετά από τα τόσα νομοσχέδια που περάσαμε και μετά τα όσα πολλά συνέβησαν με τις τράπεζες και το θέμα της δανειακής σύμβασης».

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να φέρει στη Βουλή ένα διαφορετικό νομοθέτημα που θα βασίζεται σε διαφορετική φιλοσοφία και θα πληροί τις απαιτούμενες αρχές και ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να πειστεί η Τρόικα ότι σε αυτό το στάδιο δεν πρέπει να εξαρτά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Διαβάστε Επίσης