Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά της Τρόϊκα με την πρόταση του...

Απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά της Τρόϊκα με την πρόταση του ΑΚΕΛ

-

Σάββατο, 20 Απρίλιος 2013

Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

Έτοιμη είναι η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία, όπως δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος Άντρο Κυπριανού, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα «δεσμά» της Τρόικας και θα στοχεύει να δώσει όραμα, ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ η πρόταση θα τεθεί την επόμενη βδομάδα στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και τη μεθεπόμενη βδομάδα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «θα είναι μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση που θα βασίζεται πάνω σε αντικειμενικά δεδομένα» και κάλεσε όλους να την προσεγγίσουν «μακριά από τους όποιους δογματισμούς και τις όποιες ιδεοληψίες» έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση με γνώμονα τα συμφέροντα του κόσμου στην Κύπρο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν απόψεις τόσο για την κατάσταση στην οικονομία της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας αλλά και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ανέφερε ότι από τη δική του την πλευρά ανέλυσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ την προσέγγιση του ΑΚΕΛ «γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Eurogroup και του Προέδρου Αναστασιάδη», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι «η πορεία στην οποία οδηγείται η οικονομία του τόπου είναι καταστροφική επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια εναλλακτική επιλογή η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό».

Διαβεβαίωσε δε και με αφορμή «καθημερινά δημοσιεύματα τα οποία χλευάζουν» ότι το ΑΚΕΛ καθυστερεί, ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ έχει να κάνει και με την έξοδο από το ευρώ, ο κ. Κυπριανού ζήτησε όπως του επιτραπεί σε αυτή τη φάση να μην πει οτιδήποτε περισσότερο. «Έγινε» δήλωσε «μια ανάλυση για το τι σημαίνει απαλλαγή από την Τρόικα που καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα», για να προσθέσει πως ως ένδειξη σεβασμού προς τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ τα οποία, όπως είπε, θα συζητήσουν την επόμενη βδομάδα το Πολιτικό Γραφείο και την μεθεπόμενη βδομάδα η Κεντρική Επιτροπή, δεν θα επεκταθεί περαιτέρω.

Διαβεβαίωσε ωστόσο εκ νέου πως «πρόκειται για μια πρόταση τεκμηριωμένη και συνολική» με στόχο να δώσει όραμα, ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό.

Σε ερώτηση αν η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή, ο ΓΓ του κόμματος ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές εδώ που έχουμε φτάσει» και πως αυτό το οποίο θα προτείνει το ΑΚΕΛ, εφόσον το υιοθετήσει η ΚΕ, «θα είναι μια πολύ δύσκολη πορεία που μπορεί όμως να δημιουργήσει προοπτική και ελπίδα πολύ πιο εύκολα παρά η συνέχιση της πορείας στα δεσμά της Τρόικας».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ανέφερε προς την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η καλύτερη εξέλιξη θα ήταν να επαναβεβαιωθεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για συνολική επίλυση του Κυπριακού με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε λύση η οποία θα είναι σωστή υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη. Ανέφερε ότι οι αποσπασματικές προσεγγίσεις και η προσπάθεια να ικανοποιηθούν παράλογες και απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, «όχι απλά και μόνο δεν συμβάλλουν στο να υπάρξει διευκόλυνση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης αλλά αντιθέτως θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια.»

Καλωσόρισε τέλος για ακόμη μια φορά την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν αλλά και πως η Αριστερά πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία των αγώνων για το ξεπέρασμα των νέων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι λαοί.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αφού υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Κύπρο για την αυριανή συγκέντρωση για τις εξελίξεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είπε ότι συζήτησαν με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα και η Κύπρος ζουν από κοινού μια διπλή τραγωδία με κοινή αιτία όμως και κοινή βάση. Μια διπλή πολύ μεγάλη τραγωδία. Εμείς είμαστε στον 5ο χρόνο ύφεσης στην Ελλάδα, βαθύτατης ύφεσης και πρωτοφανούς καταστροφής σε ειρηνική περίοδο. Δυστυχώς και η Κύπρος ακολουθεί κατά πόδας τον Τροϊκανό και μνημονιακό δρόμο της Ελλάδας και βρίσκεται στην αρχή μεγάλων δεινών» είπε ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι υπάρχει λύση και εναλλακτικός δρόμος και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, που είναι «ένας και μόνος, να απαλλαγούμε από τη θηλιά της Τρόικας και των μνημονίων και να πούμε ένα μεγάλο ‘όχι’ και το ‘όχι’ αυτό να το ακολουθήσουμε μέχρι τέλους».

«Και αυτό το τέλος σημαίνει ελπίδα, προοπτική και προκοπή και για την Ελλάδα και για την Κύπρο και για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως «αυτή την ώρα των δύσκολων στιγμών, η Αριστερά στην Ελλάδα και η Αριστερά στην Κύπρο πρέπει να συντονιστούν σε θετικούς και αγωνιστικούς δρόμους και ν’ ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο».

«Η νοτιανατολική άκρη της Ευρώπης μπορεί να γίνει το κέντρο και η αφετηρία μιας μεγάλης αναγεννητικής προσπάθειας η οποία δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά όλη την περιοχή μας και όλη την Ευρώπη» συμπλήρωσε καταλήγοντας.

Διαβάστε Επίσης