Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒουλή: Συζήτηση μέτρων στήριξης της Πολιτείας για ευπαθείς ομάδες

Βουλή: Συζήτηση μέτρων στήριξης της Πολιτείας για ευπαθείς ομάδες

-

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ενημερώθηκε σήμερα για τα μέτρα στήριξης, που προτίθεται να λάβει η πολιτεία, για την στήριξη του θεσμού της οικογένειας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενόψει της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και κατ ΄ επέκταση οι κυπριακές οικογένειες, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής είπε ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο όρος ‘ευπαθής ομάδα’, ώστε πλέον να θεωρούνται και οι άνεργοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την επιβίωση τόσο των ιδίων όσον και των οικογενειών τους.

Εχουμε τονίσει κατά την συνεδρία, σημείωσε, ότι τα χρόνια που ακολουθούν πρέπει να είναι χρόνια αλληλεγγύης αλλά και χρόνια προγραμματισμού, συντονισμού και αλληλοβοήθειας.

«Μπορούν να συντονίζονται οι διάφορες Οργανώσεις μεταξύ τους και να αλληλοβοηθούνται. Δεν είναι μόνο τα ταμεία και οι καταθέσεις που πρέπει να διασωθούν αλλά είναι και πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα ταμεία, οι εισπράξεις, οι χορηγίες και τα επιδόματα που ζητούμε να συνεχιστούν από το κράτος», ανέφερε.

Ο κ. Φυττής επεσήμανε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και αρχίζουν από την παιδική ηλικία μέχρι και τα βαθιά γεράματα. «Αφορούν δηλαδή μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και όλους τους υπερήλικες, όλους τους φοιτητές, όλους τους αρρώστους, όλον βασικά τον πληθυσμό και η κρίση κτυπά σε όλα τα σπίτια. Γι’ αυτό κι εμείς ως Βουλή έχοντας υπόψη τα όσα συζητήθηκαν σήμερα κι όσα θα ακούσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, στην συνέχεια θα λάβουμε κι εμείς κάποια μέτρα ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο πληθυσμός μας ο οποίος πλήττεται άνανδρα από τα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και από τα όσα έχουν αποφασιστεί», πρόσθεσε.

«Οι μαθητές, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι φοιτητές, οι άνεργοι είναι η πρώτη μας έννοια, σημείωσε, γι αυτό έχουν όλοι λόγο και ρόλο – Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση και Βουλή», κατέληξε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι η οικονομική κρίση συχνά μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και γνωρίζουμε, σημείωσε, από άλλες χώρες της ΕΕ ότι οι επιπτώσεις της οικονομική κρίσης πάνω στην κοινωνική συνοχή, την οικογένεια δεν φαίνονται πάντα από την αρχή.

«Η αύξηση της ανεργίας, το ότι κλείνουν πολλές επιχειρήσεις, η καθημερινή δυσκολία που παρατηρείται στα νοικοκυριά οδηγεί σε αύξηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και σε ομάδες του πληθυσμού που είναι σε ψηλό κίνδυνο για να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα», σημείωσε.

Είναι σημαντικό ταυτόχρονα, συνέχισε, όλοι να συνειδητοποιήσουμε τις οικονομικές πραγματικότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σήμερα και να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε να υπάρχουν προστατευτικές πολιτικές για τις ομάδες αυτές.

«Να υπάρχουν τα ίδια μέτρα και επίπεδα κοινωνικής προστασίας που θα αγκαλιάζουν τους πολίτες και ταυτόχρονα θα είναι μέτρα που θα μπορούν να συμπεριλάβουν νέες διαφορετικές ομάδες που θα πρέπει να στηρίξουμε όπως οι άνεργοι που αυξάνονται καθημερινά, οι νέοι και ηλικιωμένοι. Γι αυτό τα μέτρα κοινωνικής προστασίας θα πρέπει να είναι τέτοια που θα διαφοροποιούνται για να λάβουν υπόψη τις νέες ευπαθείς ομάδες που καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μελετηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο για την τροποποίηση του νόμου για το δημόσιο βοήθημα ώστε να καλύψει και τις νέες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ακόμη, συνέχισε, δεν έχουν κυκλοφορήσει τα έντυπα για τις κρατικές χορηγίες που συνήθως κάθε χρόνο συμπληρώνονταν από τις Οργανώσεις, μη Κυβερνητικές και άλλους Φορείς από τον Ιανουάριο ενώ φέτος δεν έχουν κυκλοφορήσει και δεν έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις. «Για αρκετές Οργανώσεις ήταν ο βασικός πόρος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στις διάφορες ομάδες», σημείωσε.

Είναι σημαντικό το πώς στηρίζουμε τα παιδιά, σημείωσε, που σίγουρα παραπέμπει στην στήριξη της οικογένειας. «Η παιδικότητα δυστυχώς θα επηρεαστεί όταν τα παιδιά βιώνουν σε ένα περιβάλλον οικογενειακό, κοινωνικό, στο σχολικό περιβάλλον τις συνθήκες της κρίσης και του περιορισμού των εισοδημάτων της οικογένειας και όχι μόνο», ανέφερε.

Θεωρούμε σημαντικό, συνέχισε, να λειτουργήσει ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής κι αν χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι του στις σημερινές ανάγκες. Θα χαιρετίσουμε, ανέφερε, τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας αν τελικά προωθηθεί η μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της προσπάθειας για μετεγγραφή φοιτητών στα πανεπιστήμια της Κύπρου και ταυτόχρονα την παραχώρηση επιπρόσθετων θέσεων στα πανεπιστήμια.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά είπε πως καλούμαστε σήμερα αφενός να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές που να προωθούν και να οδηγούν σε μεσοπρόθεσμο στάδιο στο ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και των δομών που την διέπουν και αφετέρου να εγκύψουμε στα άμεσα και ουσιαστικά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα.

Επιβάλλεται το κράτος, σημείωσε, να ανασυγκροτηθεί με ολοκληρωμένες πολιτικές, με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και για το πώς θα μετασχηματιστεί η κοινωνία ώστε να αποφευχθεί η ρήξη του κοινωνικού ιστού.

«Πρέπει όλοι να προσανατολιστούν και ιδιαίτερα το κράτος, ότι έχει τεράστια σημασία αυτή την στιγμή να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί ώστε οι πολιτικές του να γίνουν αποτελεσματικές και να μπορέσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών Υπουργείων και να υπάρξει αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.

Να στηριχθούν, συνέχισε, οι οικογένειες ώστε κανένα παιδί να μην βρεθεί στην ανέχεια, να πεινάσει ή να μην έχει τα απαραίτητα αλλά παράλληλα τα παιδιά να βιώσουν όσον το δυνατό λιγότερες ψυχολογικές επιπτώσεις. «Αν αφήσουμε τα παιδιά μας χωρίς στήριξη θα έχουμε συνέπειες και στην επόμενη γενιά επομένως η έκκληση προς όλους τους επαγγελματίες είναι να δώσουν αισιόδοξα και δημιουργικά μηνύματα για το μέλλον στα παιδιά, να μην τα παρουσιάζουν ότι είναι όλα μαύρα», συμπλήρωσε .

Ο Εφορος Μελών Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Ανδρέας Αλεξάνδρου ανέφερε ότι με βάση τις νομοθεσίες για επίδομα τέκνου που είχαν ψηφιστεί στις 14/11/2012, οι πολύτεκνοι έχουν υποστεί μια συρρίκνωση στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν και δημιουργείται ταλαιπωρία.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε έλθει σε επαφή με άλλες Οργανώσεις και δίνουμε στήριξη σε οικογένειες και προσπαθούμε να τις βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε Επίσης