Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜετά την παρέμβαση Ντράγκι, «τα μαζεύει» η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση με...

Μετά την παρέμβαση Ντράγκι, «τα μαζεύει» η κυβέρνηση στην αντιπαράθεση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 13 Απρίλιος 2013

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ, ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης οποιαδήποτε πρόθεση αντιπαράθεσης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως ήταν πάντοτε θέση της Κυβέρνησης ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία των θεσμών.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος φέρεται να μίλησε για επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και να έχει πει ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει για πώληση χρυσού χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και πως η Κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να ακυρώσει την πράξη διορισμού του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για το θέμα του Υποδιοικητή, η Κυβέρνηση ενήργησε πλήρως στο πλαίσιο του Νόμου και του Συντάγματος.

Αναμένουμε ότι αυτές οι δηλώσεις τουλάχιστον περί ʽεπίθεσηςʼαπότηνΚυβέρνησηπροςτηνΚεντρικήΤράπεζαδεναποτυπώθηκανσωστά, ανέφερε, προσθέτονταςπωςαναμένουμεκαιελπίζουμεσεδιορθωτικήδήλωση“.

Υπογράμμισε πως “ήταν πάντοτε θέση της Κυβέρνησης ο απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία των θεσμών. Εχω κατ’ επανάληψη αναφέρει αυτή τη θέση. Εχω αναφερθεί όμως και σε έλλειψη συντονισμού, αλλά και σε διαφωνίες είτε αφορούσαν διατάγματα είτε αφορούσαν άλλα συγκεκριμένα θέματα, είτε καθυστερήσεις. Αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί από κανένα ως μη σεβασμός σε κάποια ανεξάρτητη Αρχή. Στη δημοκρατία, ο καθένας διατυπώνει ευθαρσώς τη θέση του και έτσι ο δημόσιος διάλογος είναι ενώπιον της κοινής γνώμης για να αποφασίσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος”, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι δεν μπορεί να πωληθεί χρυσός χωρίς σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “το θέμα της πώλησης του χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ηταν και χθεσινή δήλωση μου αυτή, διατυπωμένη με απόλυτη ακρίβεια”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ντράγκι είπε χθες ότι αν πωληθεί χρυσός το κέρδος θα δοθεί για να καλύψει πιθανές απώλειες της ΚΤ από τον ELA, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτή είναι μια άποψη που εκφράζει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης.

” Δεν νομίζω να υπάρχει διαφωνία από κανέναν για το πώς το θέμα της πώλησης του χρυσού, αν προκύψει με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι μέρος της αποπληρωμής του ELA”, επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως “η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι είναι ευθύνη της ΚΤ το θέμα της πώλησης χρυσού, απλώς στις συζητήσεις του Υπουργού Οικονομικών με αρμόδιους της Επιτροπής τέθηκαν διάφορα εργαλεία εξυπηρέτησης αυτού του στόχου”.

Σε ερώτηση αν υπήρξε απόφαση για πώληση του χρυσού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν μπορούσε να υπάρχει απόφαση από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιμένει ότι το θέμα είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας”.

Κληθείς να σχολιάσει τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “εάν ισχύει αυτό, σαφέστατα δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη η ΚΤ από Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος θα ενεργήσει πάραυτα για να συμπληρωθεί το ΔΣ ή ενδεχομένως, και σε συνεννόηση πάντοτε με τον Διοικητή, να δει πώς θα επιλύσει το ζήτημα του κενού εξουσίας”, ανέφερε.

Eρωτηθείς σε σχέση με το κενό στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση επιμένει εδώ και μέρες ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου.

“Εμείς ενεργούμε κατά πολιτικό τρόπο, έτσι ώστε να υπάρξει ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου. Ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ (ο διορισμός μελών στο ΔΣ) έτσι ώστε η συστημική τράπεζα της Κύπρου να μπει σε τροχιά που να μπορεί να αποδώσει για το καλό του τόπου. Ηδη, και στο Δουβλίνο έγιναν μεταξύ του Υπουργού και του Διοικητή της ΚΤ συναντήσεις και διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα, το οποίο αναμένω ότι θα λήξει το συντομότερο και πρέπει να λήξει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για το θέμα του διορισμού ηγεσίας στην Τράπεζα Κύπρου την έχει η Κεντρική Τράπεζα.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “δεν υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης οποιαδήποτε πρόθεση αντιπαράθεσης. Η Κυβέρνηση διαβουλεύεται με το Διοικητή μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που περνάμε έτσι ώστε να επιλύονται προβλήματα. Προχθές είχαμε μια πολύ καλή κατάληξη στην αλλαγή του διατάγματος, κάτι που ήταν θέση της Κυβέρνησης εξ αρχής. Ελπίζουμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα όλα και για την Τράπεζα Κύπρου και για ό,τι άλλο αναφυεί, δίχως καμιά πρόθεση αντιπαράθεσης, έτσι ώστε να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα”, κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης