Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ: Ο Αναστασιάδης αντί «κοινωνική και πολιτική άνοιξη» έφερε ένα «βαρύ καταχείμωνο»!

ΑΚΕΛ: Ο Αναστασιάδης αντί «κοινωνική και πολιτική άνοιξη» έφερε ένα «βαρύ καταχείμωνο»!

-

13 Απρίλιος 2013

ΤΟ ΑΚΕΛ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΖΥΓΟ

>>> ΤΑ 24 ΔΙΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – EUROGROUP ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Τα 24 δις ευρώ για τις ανάγκες της Κύπρου αποτυπώνουν τις συνέπειες της «καταστροφικής συμφωνίας» του Προέδρου Αναστασιάδη με το Eurogroup, στις 15 και 25 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

ΛΟΥΚΑΪΔΗΣΦιλοσοφία της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν να βρει άλλες εναλλακτικές επιλογές από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, είπε, και ανέφερε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «συνεχίζει σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους να επαναλαμβάνει τον παντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα 24 δις που καταγράφει η έκθεση της ΕΕ αποτελούν προϊόν ενεργειών της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Ο κ. Στυλιανίδης συνεχίζει, πρόσθεσε, να αποδίδει την αύξηση από 17,5 σε 24 δις στη μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. «Ουδέν αναληθέστερον», δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης.

Όπως ανέφερε, τα 5,8 δις για ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που αρχικά απαιτούσε η Τρόικα έχουν ανέλθει σε 13,1 δις, εκ των οποίων τα 10,6 δισ. προκύπτουν από την εξυγίανση της Λαϊκής και την ανακεφαλοποίηση με ίδιους πόρους της Τράπεζας Κύπρου και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. αποτελούν πιστωτικό περιθώριο για μελλοντικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, οι δημοσιονομικές ανάγκες εκτοξεύτηκαν στα 5,8 δις ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης δραματικής συρρίκνωσης της οικονομίας στα επόμενα χρόνια, που επέφερε η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup.

Από αυτά, είπε ότι τα 2,4 δις θα καλυφθούν με τα καινούρια μέτρα που συμφώνησε η Κυβέρνηση για «ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών», τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα και την πώληση αποθεμάτων χρυσού. Τα υπόλοιπα 3,4 δις είπε ότι θα καλυφθούν με δανεισμό από την Τρόικα.

Συμπλήρωσε ότι οι προβλεπόμενες ανάγκες πιθανότατα θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα ακόμη βαθύτερης ύφεσης και είπε ότι σε αυτή την περίπτωση ο κυπριακός λαός θα κληθεί να συνεισφέρει επιπρόσθετα, είτε μέσω φορολογιών, είτε αποκοπής μισθών και ωφελημάτων, είτε με περικοπές στα κράτος πρόνοιας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στην πράξη η Τρόικα θα δανείσει στην Κύπρο το επιπρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκάλεσε η ίδια με την απόφαση του Eurogroup, καθώς και τα χρήματα που, όπως είπε, θα επιστρέψουμε στην Deutsche Bank και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ως αποπληρωμή προηγούμενων δανείων.

Ακόμη ανέφερε ότι η Τρόικα θα δανείσει και τις νέες ανάγκες για ανακεφαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που πιθανόν να χρειαστούν ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης που επέβαλαν με την απόφαση του Eurogroup.

«Η αλήθεια κατά συνέπεια, με στοιχεία και όχι αφορισμούς, καταδεικνύει ότι τα 24 δις προέκυψαν αποκλειστικά ως αποτέλεσμα και μόνον, της καταστροφικής συμφωνίας Αναστασιάδη – Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013», είπε.

Ερωτηθείς τι απαντά σε όσους λένε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν λυθεί πιο εύκολα πριν ένα-ενάμιση χρόνο, ο κ. Λουκαιδης είπε ότι η όποια συζήτηση αφορά το παρελθόν. Πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως αυτού, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την 1η του Μάρτη είναι ο κ. Αναστασιάδης και έχει ακεραία την ευθύνη για τους όποιους χειρισμούς έχουν γίνει από εκείνη τη στιγμή και εντεύθεν και την όποια αναίρεση δεσμεύσεων».

Είπε ότι ο κυπριακός λαός αποφάσισε πλειοψηφικά να αναθέσει την προεδρία του κράτους στον κ. Αναστασιάδη, μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τον λαό, δεσμευόμενος για βελτίωση των όρων του μνημονίου και μετατροπή της «καμένης γης» σε «κοινωνική και πολιτική άνοιξη». Ο κ. Λουκαΐδης διερωτήθηκε αν είναι αυτό που βιώνει ο λαός τον τελευταίο ενάμιση μήνα ή μάλλον ένα «βαρύ καταχείμωνο».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι υπάρχουν νέα δραματικά δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου, τα οποία δεν υπήρχαν προηγουμένως. Είπε ότι η απόφαση των δανειστών ήταν να διαλύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και διερωτήθηκε αν ήταν αυτό στο οποίο προσέβλεπε η προηγούμενη Κυβέρνηση όταν απευθύνθηκε στον Μηχανισμό Στήριξης.

Είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις προσέβλεπαν σε μια εναλλακτική οδό αντιμετώπισης των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου. Σήμερα, συνέχισε, «κάποιοι έχουν ανακρούσει πρύμναν και λένε εντελώς διαφορετικά πράγματα από εκείνα που έλεγαν χθες και προχθές».

Συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης και να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως ο δανεισμός των 2,5 δις από την Ρωσία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ρωσικό δάνειο προηγήθηκε της προσφυγής στον Μηχανισμό και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι η Κύπρος, από τον Μάιο του 2011 ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές και υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να απευθυνθεί σύντομα στο Μηχανισμό για στήριξη.

«Δεν έγινε αυτό γιατί υπήρξε εναλλακτική λύση», είπε και πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν «να επιδιώξει πάση θυσία να βρει άλλες εναλλακτικές επιλογές». Ανέφερε επίσης ότι η αντίδραση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων ήταν η υπονόμευση αυτής της προσπάθειας.

«Δεν νομιμοποιούνται κάποιοι σήμερα», που «δεν ήθελαν άλλη προοπτική πέραν από αυτή της Τρόικας, του Μηχανισμού και του Μνημονίου να κάνουν κριτική», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση συμβάλει στη συζήτηση των οποιωνδήποτε επιλογών υπάρχουν ενώπιον της Κύπρου, χωρίς προαποκλεισμούς, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, μπορεί να επιτρέψει τη συλλογική διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων, που όπως είπε, μπορεί αν είναι επώδυνες αλλά θα δίνουν προοπτική.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην έξοδο από το ευρώ, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι «εννοούμε την έξοδο από τον μνημονιακό ζυγό». Είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να ακούσει τα θετικά ή αρνητικά της μιας ή της άλλης επιλογής και να πείσει ή να πεισθεί.



ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδής ζήτησε να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στη Βουλή και λήψη απόφασης επί της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου Συναντίληψης.

Όπως είπε, πρέπει να γίνει επίσημη ενημέρωση των κομμάτων από την Κυβέρνηση για το τελικό περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης και τις αποφάσεις του Eurogroup της Παρασκευής. Παράλληλα, ζήτησε να αποσταλεί το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης στα κόμματα, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί για λόγους που δεν επεξηγήθηκαν.

«Απαίτηση μας είναι όπως γίνει η ολοκληρωμένη συζήτηση επί των δύο εγγράφων σε ειδική σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης.

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό επιβάλλει πρωτίστως ο σεβασμός στη Δημοκρατία, καθώς μια τέτοιας σημασίας απόφαση θα αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, μόνο μέσα από απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβάστε Επίσης