Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου: ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΜΕΡΑ!

ΓΝΩΜΕΣ:Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου: ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΜΕΡΑ!

-


Γράφει: Νεοκλής ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ,

Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ, πρώην Υπουργός

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος πραγματοποίησε άλματα στον ενεργειακό τομέα γενικότερα και ειδικότερα στην προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, όπου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου (περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), μαζί με την υπογραφή συμβολαίων με εταιρείες κολοσσούς, Total, Eni και Kogas, για έρευνα και παραγωγή στα οικόπεδα 2,3,9,10 και 11 της AOZ, έθεσαν την Κύπρο στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Επίσης η μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων της Noble στο οικόπεδο 12, στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Anver, δημιούργησε τις απαραίτητες συνέργιες για κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή. Οι πιο πάνω εταιρείες μαζί με τη Noble κατέχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων στα ισραηλινά οικόπεδα και ιδιαίτερα στο Leviathan όπου ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα ΦΑ (18tcf).

Αυτές οι ενέργειες θωράκισαν πολιτικά την Κύπρο και διασφάλισαν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην ΑΟΖ και παράλληλα δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων ΦΑ.

Το τελευταίο διάστημα, είδαν το φως αρκετά δημοσιεύματα και άρθρα στο διεθνή (New York Times, Economist κ.α.) και στο εγχώριο τύπο που στο όνομα της εξόδου από τη τραγική οικονομική κρίση στην Κύπρο, προβάλλουν ως δήθεν οικονομική και «βιώσιμη» λύση τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ΦΑ στην Ευρώπη του μέσω Τουρκίας. Μια ιδέα που και η ίδια η Τουρκία την καλοβλέπει. Γιατί έτσι μπορεί να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια της να μετατραπεί σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Η υπόθεση αυτή δυστυχώς καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ (έκθεση Τρόϊκας για το Ενεργειακό τομέα της Κύπρου), σε πλειάδα αναφορών δεξαμενών σκέψης και ομιλητών σε αρκετά συνέδρια με θέμα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες βλέπομε και αρθρογραφία στο κυπριακό τύπο που φλερτάρει με μια τέτοια προοπτική.

Η νεοαποικιοκρατική καταστροφική πολιτική επίθεση σε βάρος της Κύπρου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup στις 15 και 25 Μαρτίου έχει πλέον και πασιφανείς γεωπολιτικούς στόχους: Την επιβολή της πολιτικής και οικονομικής επικυριαρχίας επί της Κύπρου και τον έλεγχο του φυσικού πλούτου.

Η δε επιλογή μεταφοράς μέσω αγωγού στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη εξυπηρετεί και τα μεγάλα συμφέροντα των κυριαρχικών κύκλων της ΕΕ που επενδύουν πολύ στο εγχείρημα του αγωγού Nambuko (Τουρκία).

Μια τέτοια επιλογή για την Κύπρο δεν είναι μόνο πολιτικά λανθασμένη σε συνθήκες τουρκικής κατοχής, αλλά ακυρώνει και την προοπτική να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα αυτόνομο περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με όλα τα οφέλη πολιτικά και οικονομικά που θα προκύψουν.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει η κυβέρνηση να απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την επιλογή που θα είναι καταστροφική για το μέλλον.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση αποφασιστικά στην υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών που ξεκίνησαν από τις αρχές του χρόνου για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, κυρίως του τερματικού σταθμού υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό.

Ένα έργο που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας, αλλά θα προσφέρει ασφαλή διέξοδο για την εξαγωγή του ΦΑ στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση να ξεπεράσει τους όποιους ενδοιασμούς και να δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών που ήδη προετοίμασε.

Πρώτο να υπογραψεί άμεσα η ΚΡΕΤΥΚ την συμφωνία με τη Noble που αφορά την προώθηση των διαδικασιών ανέγερσης του Τερματικού Υγροποίησης ΦΑ.

Ταυτόχρονα να στηρίξει την ΚΡΕΤΥΚ για να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό (τα έγγραφα και οι όροι είναι έτοιμα) για την πρόσληψη διεθνών οίκων οικονομικών και νομικών συμβούλων.

Οι οίκοι αυτοί, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, θα ετοιμάσουν το επενδυτικό πλάνο. Στη βάση του θα πραγματοποιηθούν όλες οι μελέτες (2014) και το 2015 θα ξεκινήσει η ανέγερση του Τερματικού ώστε το 2019 όπως προβλέπει ο σχεδιασμός να είναι έτοιμο να εξαγάγει υγροποιημένο ΦΑ

Οι επενδύσεις που θα γίνουν συνολικά από την εταιρεία και άλλους ξένους επενδυτές που επέδειξαν ενδιαφέρον, για τις έρευνες, υποδομές εξόρυξης, αγωγούς και τερματικό υγροποίηση αναμένεται να κυμανθούν στη περίοδο 2013-2014 στα 23 δις Ευρώ περίπου.

Δεδομένα που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης, αλλά και την συντομότερη αποδέσμευση μας από το καταστροφικό μνημόνιο και τους νεοαποικιοκρατικούς δυνάστες μας.

Το υπολογιζόμενο όφελος για την οικονομία στα επόμενα χρόνια θα είναι της τάξης 2 δις Ευρώ περίπου και τη δημιουργία 4,500 θέσεων εργασίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παρεμφερείς επενδύσεις και δραστηριότητες.

Συμπερασματικά δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα σε σχέση με τη προώθηση της δημιουργίας των υποδομών για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αυτό δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και τεράστια πολιτική σημασία.

Διαβάστε Επίσης