Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΠενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση της ΕΔΟΝ

Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση της ΕΔΟΝ

-

–>”Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη νέα γενιά και μαζί της θα δώσει με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τις μάχες ενάντια στη λιτότητα και την οικονομική καταστροφή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλιου της ΕΔΟΝ επ’ ευκαιρείας της επετείου για την συμπλήρωση 54 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης!

” Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση της ΕΔΟΝ, όταν στις 12 Απριλίου 1959, πέραν των 1500 αντιπρόσωπων από κάθε γωνιά της Κύπρου μαζεύτηκαν στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία για να συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ (Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας).Η Οργάνωση Νεολαίας της Αριστεράς γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της νεολαίας και του λαού μας, εκφράζοντας τα δικαιώματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες και τους οραματισμούς της νέας γενιάς.

Η ίδρυση της ΕΔΟΝ ήταν ιστορική αναγκαιότητα βγαλμένη από τη μαχητικότητα και τη θέληση για αγώνα της Προοδευτικής Νεολαίας της Κύπρου καθώς παρά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου που είχαν προηγηθεί, οι αποικιοκράτες συνέχιζαν να κρατούν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ, την ΑΟΝ και τις υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Υπήρχε ανάγκη για νόμιμη μαζική προοδευτική Οργάνωση Νεολαίας που να μπορεί να αγωνιστεί ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Κύπρου. Αυτή η ανάγκη οδήγησε τα στελέχη της παράνομης από τους αποικιοκράτες Οργάνωσης Νεολαίας της Αριστεράς, της ΑΟΝ, να πάρουν την απόφαση για την ίδρυση της ΕΔΟΝ τον Απρίλη του 1959, που αποτελεί συνεχιστή του έργου και των αγώνων της ΑΟΝ που φέτος συμπληρώνει εξήντα οκτώ χρόνια από την ίδρυσή της. Στα πενήντα τέσσερα χρόνια πλούσιας δράσης και προσφοράς της, η ΕΔΟΝ ρίζωσε βαθιά στις καρδιές και τις συνειδήσεις των νέων της Κύπρου και μέσα από τη σημαντική προσφορά και δράση της, αγκαλιάστηκε διαχρονικά από ένα πολύ μεγάλο τμήμα της νεολαίας και του λαού μας, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από ευρύτερα στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας ακόμη και πέραν του πολιτικού χώρου της Αριστεράς. Κάθε κατάκτηση της κυπριακής νεολαίας φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα της ΕΔΟΝ.

Πεντέμισι δεκαετίες από την ίδρυση της η ΕΔΟΝ συνεχίζει να είναι η πρωτοπόρα Οργάνωση Νεολαίας του τόπου στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αντιπαλεύει τον εθνικισμό – σοβινισμό και αγωνίζεται για την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ και μια Κύπρο ενωμένη, ομόσπονδη, κυρίαρχη και αποστρατικοποιημένη. Αγωνίζεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς. Συνεχίζει ακόμη πιο αποφασιστικά πιστή στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τα γνήσια συμφέροντα και δικαιώματα της νεολαίας, των εργαζομένων και του λαού μας.

Τιμώντας τα 54 χρόνια της ΕΔΟΝ και τα 68 χρόνια της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ, συνεχίζουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της νέας γενιάς και του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΔΟΝ, στηριγμένοι στις αγωνιστικές παραδόσεις της Οργάνωσης και αντλώντας δύναμη από το τιμημένο παρελθόν. Εκφράζουμε σήμερα, επέτειο της ίδρυσης της ΕΔΟΝ, την πρέπουσα τιμή και τον θαυμασμό μας στους βετεράνους συντρόφους της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ και τιμούμε τους συναγωνιστές μας που θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Η φετινή επέτειος της ίδρυσης της ΕΔΟΝ, συμπίπτει με μια από τις πιο δύσκλες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Η κυπριακή νεολαία δέχεται το πιο σκληρό κτύπημα από την κρίση του καπιταλισμού μέσα από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιδιώκει να εφαρμόσει στην χώρα μας η Τρόικα με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, το μέλλον που προδιαγράφεται είναι ζοφερό για τη νεολαία. Η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από τον συνεχή και οργανωμένο αγώνα.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη νέα γενιά και μαζί της θα δώσει με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τις μάχες ενάντια στη λιτότητα και την οικονομική καταστροφή. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα και σαν μια γροθιά στεκόμαστε εμπροσθοφυλακή του εργαζόμενου λαού. “

Διαβάστε Επίσης