Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπόφαση Υπουργικού για παύση του Κ. Iωάννου από τη ΔΕΦΑ

Απόφαση Υπουργικού για παύση του Κ. Iωάννου από τη ΔΕΦΑ

-

2013

Απόφαση για παύση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΦΑ έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου Περί Εταιρειών, κεφάλαιο 113, και του καταστατικού της ΔΕΦΑ, με σκοπό την παύση του κ. Κώστα Ιωάννου από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΔΕΦΑ».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως «έχει κατατεθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα συγκεκριμένη κατάθεση γεγονότων που οδηγούν σε αυτή την απόφαση».

Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η κατάθεση των γεγονότων από το Γενικό Εισαγγελέα αφορά σοβαρά παραπτώματα για τα οποία ο Υπουργός Εμπορίου θα δώσει διευκρινίσεις στην Εταιρεία γιατί πρέπει να ακολουθηθεί αυτή τη διαδικασία.

«Δεν είναι θέμα Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο παίρνει απλώς μια πολιτική απόφαση. Την πολιτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα την υλοποιήσει ο Υπουργός Εμπορίου και δεν μπορεί οτιδήποτε περισσότερο να ειπωθεί αυτή τη στιγμή. Μιλούμε για μια εταιρεία που υπάρχει μέσα στα πλαίσια του Περί Εταιρειών Νόμου», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «για τα υπόλοιπα θα υπάρξει συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα» και πως «υπάρχει μια απόλυτη και διαφανής σχέση μεταξύ των θέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς εάν ο Γενικός Εισαγγελέας ασχολήθηκε με αυτό το θέμα αυτεπάγγελτα, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «από μόνος του ο Γενικός Εισαγγελέας προσκόμισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό το σημείωμα με κατάθεση γεγονότων».

Κληθείς να πει αν αυτή η παράθεση γεγονότων έχει να κάνει με το αντικείμενο της θέσης του κ. Ιωάννου στη ΔΕΦΑ, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως οι υπουργικές αποφάσεις είναι αποφάσεις που βασίζονται σε αντικείμενο που έχει σχέση με το διορισμό κάποιων σε θέματα που έχουν σχέση με δημόσια αξιώματα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως άλλες διευκρινίσεις για αυτό το θέμα θα δοθούν με ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείου Εμπορίου το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις εν εξελίξει διαδικασίες για θέμα του φυσικού αερίου, είπε πως «τα πρόσωπα δεν σταματούν διαδικασίες» και πως «η ΔΕΦΑ δεν βασίζεται στα πρόσωπα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ανάκληση της απόφασης και τον τερματισμό του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρου Σταυρινάκη σαφέστατα βασίστηκε σε συγκεκριμένη θέση που αφορά το Σύνταγμα.

«Θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί εκείνη τη στιγμή το Δίκαιο της ανάγκης», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως ο κ. Σταυρινάκης βρίσκεται σήμερα στη θέση του στην Κεντρική Τράπεζα, είπε πως υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. «Αυτό είναι θέμα της ίδιας της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει από ότι είπε πριν από λίγο το θέμα και θα εκδώσει δική του ανακοίνωση».

Διαβάστε Επίσης