Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚανένα σχόλιο από Αργεντινή για το θάνατο της Θάτσερ

Κανένα σχόλιο από Αργεντινή για το θάνατο της Θάτσερ

-

Η Αργεντινή δεν εξέδωσε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, της πολιτικού που οδήγησε τη Βρετανία σε πόλεμο με τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής για τα νησιά Φόκλαντ–γνωστά ως Μαλβίνες στην Αργεντινή.

Στις 2 Απριλίου 1982, η δικτατορική, τότε, κυβέρνηση της Αργεντινής εισέβαλε στα Νησιά Φόκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, επί του οποίου όμως η Αργεντινή ήγειρε αξιώσεις ήδη από το 1830. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος “Πόλεμος των Φόκλαντ”, καθώς η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε σθεναρά, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να επανακαταλάβει τα νησιά.

Πολλοί είναι εκείνοι στην Αργεντινή που θεωρούν την Θάτσερ υπεύθυνη για ό,τι συνέβη στη διάρκεια του πολέμου–κυρίως για την απόφασή της να βυθιστεί το πολεμικό πλοίο “Στρατηγός Μπελγκράνο” που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 323 στρατιώτες από την Αργεντινή, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από το συνολικό αριθμό των θυμάτων, από την πλευρά της Αργεντινής, στη διάρκεια της δίμηνης σύρραξης.

Διαβάστε Επίσης