Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤραγική η κατάσταση για τους Κύπριους, εκτιμά ο πρώην Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών

Τραγική η κατάσταση για τους Κύπριους, εκτιμά ο πρώην Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών

-

08 Απρίλιος 2013

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που είχε επιβάλει η Ισλανδία ήταν «λιγότερο δραματικοί» από αυτούς που έχουν επιβληθεί σήμερα στην Κύπρο, δήλωσε στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com, στις Βρυξέλλες, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας Gylfi Magnusson.

Ο Gylfi Magnusson, καθηγητής Οικονομικών, που διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της χώρας το 2009 και 2010, αναφέρει ότι «πιθανόν θα είναι πιο εύκολο για την Κύπρο να άρει τους περιορισμούς γιατί μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της ΕΚΤ. Παρά ταύτα οι σημερινοί περιορισμοί στην Κύπρο βλάπτουν πολύ περισσότερο την εγχώρια οικονομία σε σχέση με τους περιορισμούς που είχαμε επιβάλει τότε», σημείωσε ο Magnusson.

Άλλη διαφορά, όπως είπε, είναι ότι οι περιορισμοί στην Κύπρο έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές των ντόπιων πολιτών και επιχειρηματιών, ενώ στην περίπτωση της Ισλανδίας είχαν εφαρμοστεί μόνο στους ξένους ομολογιούχους.

«Είναι μία τραγική κατάσταση για τους πολίτες της Κύπρου που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Δεν θα είναι βιώσιμο να ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη οικονομία στην οποία οι καταθέτες και επιχειρηματίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα χρήματά τους», τονίζει ο πρώην Υπουργός.

Εξάλλου, ως εξωτερικός παρατηρητής της κυπριακής κρίσης, ο κ. Magnusson σημειώνει ότι ο τρόπος αντίδρασης της ευρωζώνης στην κυπριακή κρίση «μοιάζει σαν να μην είχαν κανένα σχέδιο και απλώς το κατασκεύαζαν καθώς προχωρούσαν. Πρώτα είχαν μία κακή ιδέα, μετά μία άλλη – αυτός όμως δεν βοηθά στο να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Κύπρος έχοντας να αντιμετωπίσει δύσκολα χρόνια μπροστά της και χωρίς τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της, ίσως να ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης.

«Δεν θα συμβούλευα την Κύπρο να φύγει από την ευρωζώνη τώρα, αν και πρέπει να αναρωτηθούμε εάν έπρεπε να είχε μπει. Θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι εγχώριες πληρωμές. Στη συνέχεια πρέπει να καθήσουν και να σκεφθούν τι μπορούν να κάνουν για να ανακουφίσουν τους Κύπριους πολίτες, που έχασαν πολλά με έναν πολύ άδικο τρόπο», καταλήγει ο κ. Magnusson.

Στο ίδιο άρθρο, ο Thorfinnur Omarsson, εκπρόσωπος του ισλανδικού Υπουργείου Οικονομικών το 2008 και 2009, βλέπει πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα γεγονότα της Ισλανδίας και τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

«Στην Κύπρο, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ήταν 8 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Στην Ισλανδία ήταν 14 φορές μεγαλύτερο. Ήταν απολύτως αδύνατο να μπορέσει κάποιος να το σώσει», δήλωσε στον euobserver.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε άμεσα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, ώστε να εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα. Ο κ. Omarsson θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία, καθώς οι ξένες επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το μισό του ΑΕΠ, είναι ακόμα παγωμένες.

«Η ανάκαμψή μας είναι τυπικό παράδειγμα ανόρθωσης που βασίστηκε στην υποτίμηση του νομίσματος. Μετά την υποτίμηση οι εξαγωγές μας έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός δέχθηκε ώθηση καθώς οι τιμές έπεσαν. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ποιος πλήρωσε για όλα αυτά: ήταν οι πολίτες στην Ισλανδία γιατί ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε, ενώ οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι. Δεν είχαμε υψηλή ανεργία, αλλά χαμηλούς μισθούς», τόνισε.

Διαβάστε Επίσης