Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΚΕΛ:Δημοψήφισμα για την επιλογή λύσης εκτός Τρόϊκας

ΑΚΕΛ:Δημοψήφισμα για την επιλογή λύσης εκτός Τρόϊκας

-

src=”/images/KYPRIANOU_ANTROS/kuprianou_Antros_2.jpg” width=”600″ height=”450″ alt=”kuprianou Antros 2″/>Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΛΕΦΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ολοκληρωμένη πρόταση για λύση στα προβλήματα της οικονομίας εκτός Τρόικας ετοιμάζει το ΑΚΕΛ και σε αυτή την πορεία βρίσκεται σε συνεννόηση κυρίως με το ΚΣ ΕΔΕΚ αλλά και άλλα πολιτικά κόμματα όπως το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους και το ΕΥΡΩΚΟ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο πολιτικής συγκέντρωσης με θέμα «Οι δραστικές εξελίξεις στην οικονομία» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» στην Πάφο.

Θα καταβληθεί μια προσπάθεια, είπε, «για να δούμε κατά πόσον μπορούμε από κοινού να διαμορφώσουμε μια πρόταση και να αναλάβουμε μια εκστρατεία προώθησης της».

Έστειλε επίσης το μήνυμα πως αν δεν πειστεί η κυβέρνηση δεν μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εφαρμόσουν την οποιαδήποτε πρόταση, προσθέτοντας πως έχει επίσης τεράστια σημασία να πεισθεί και η πλειοψηφία των πολιτών. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως «το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ να λειτουργήσουμε, όταν θα έχουμε έτοιμη την πρόταση, και σε συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα, είναι ότι θα πρέπει να ζητήσουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος» .

Ξεκαθάρισε επίσης πως αν τελικά η πρόταση υποστηριχτεί, τότε η Κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογές, αφού όπως είπε, «είτε θα πρέπει να την εφαρμόσει ή να παραιτηθεί και να αναλάβουν κάποιοι άλλοι να την εφαρμόσουν».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το σκοπό αυτό το κόμμα του έχει φέρει δύο κορυφαίους καθηγητές, τον Χάισε Φλάσπε πρώην Υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, επί κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, και τον Κώστα Λαπαδίτσα Ελλαδίτη που εργάζεται για πολλά χρόνια στο Λονδίνο. και είναι κορυφαίος για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα.

Συζητήσαμε, πρόσθεσε, μαζί τους «μας έχουν στείλει ένα προσχέδιο πρότασης, μας προτείνουν κάποια πράγματα και αυτά θα τα συζητήσουμε στα σώματα του κόμματος για να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση».

Ο κ Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως το ΑΚΕΛ ετοιμάζει και προτάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα για τους πολίτες αυτή την περίοδο. Είπε πως 80%- 100% των επιχειρήσεων του τόπου έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις και κάποιες εξ αυτών κινδυνεύουν με κλείσιμο. Πρέπει, είπε, να διαμορφώσουμε προτάσεις για τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και σιγά – σιγά να ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Είπε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου στην Βουλή για να μην επιτραπεί η εκποίηση την πρώτης κατοικίας, προσθέτοντας πως στην συμφωνία “προνοείται και η εκποίηση των πρώτης κατοικίας, αν είναι υποθηκευμένη, και δεν αποπληρώνονται τα δάνεια”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης πως το κόμμα του έχει επεξεργαστεί πρόταση η οποία στοχεύει όπως το Λαϊκό Κίνημα στηρίξει τους συνανθρώπους του οι οποίοι θα περάσουν δύσκολες στιγμές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία στο εξωτερικό με στόχο να εξασφαλιστεί βοήθεια από κάποιες χώρες τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Ενδεικτικά ανέφερε πως στις 15-17 Απριλίου αναχωρεί για το Στρασβούργο σε μια προσπάθεια, να συζητηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. Επίσης ανέφερε πως στο Στρασβούργο αναμένεται να συναντηθεί και με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σε μια προσπάθεια να πεισθούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο ενάντια στις μεθοδεύσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Κύπρου. Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε επίσης πως στις 21 Απριλίου θα επισκεφτεί την Κίνα για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης βοήθειας, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Βρετανία , τη Ρωσία καθώς και την Ελλάδα.

Κάλεσε εξάλλου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συναντηθούν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού νότου.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΛΕΦΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ο κ. Κυπριανού επέμεινε πως θα πρέπει να δοθούν τα στοιχεία όλων εκείνων που μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό μετά την 1η του Γενάρη ή σε θυρίδες . Έχω αποστείλει σχετική επιστολή στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε, «και επιμένω ότι μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε ως βουλευτές, θα πρέπει να μου καταθέσει αυτά τα στοιχεία». Εξέφρασε επίσης την επιμονή του στη διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν στην διαγραφή των χρεών.

Στείλαμε, είπε, «επιστολή στο Διοικητή της κεντρικής τράπεζας ότι εμείς του δίνουμε το δικαίωμα για τους βουλευτές μας, για τα στελέχη του κόμματος να δώσουν στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν είτε μεταφορά λεφτών στο εξωτερικό, είτε διαγραφή χρεών».

Κατέστησε επίσης σαφές πως θα πρέπει να λάμψει η πραγματική αλήθεια και όχι η αλήθεια που κάποιοι θέλουν επιτακτικά να σερβίρουν στον κόσμο, προσθέτοντας πως θα επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτή την διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ευθύνη για την κατάσταση στην Κύπρο φέρουν όλοι. Επεσήμανε ωστόσο πως την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση την φέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι οι οποίοι άσκησαν εκβιαστικές πιέσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά στη συνέχεια και ο κ, Αναστασιάδης που υποχώρησε, όπως είπε, με ευκολία σε αυτές τις πιέσεις.

Είπε πως μας περιμένουν δύσκολες ημέρες. Κάλεσε ωστόσο τους πολίτες ναι μεν να έχουν πλήρη συνείδηση του βαθμού δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν, αλλά την ίδια στιγμή να μην τα βάζουν κάτω. Δεν μας ταιριάζει να είμαστε μίζεροι και μοιρολάτρες εμείς ως ένα κόμμα της Αριστεράς, ανέφερε. Τους κάλεσε επίσης να εργαστούν σκληρά ώστε να ξεφύγουμε απο την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Διαβάστε Επίσης