ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ
Τα εκβιαστικά διλήμματα θα τίθενται συνεχώς μπροστά μας σε κάθε επόμενο βήμα που θα κάνουμε με την Τρόικα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε έκκληση προς την Κυβέρνηση «απεγκλωβισμένοι από τα όποια στεγανά επιχειρούν κάποιοι να μας βάλουν στα μυαλά μας, να προβληματιστούμε από κοινού με στόχο να βρούμε τι είναι το προσφορότερο, το καλύτερο για τον κόσμο και τη χώρα μας».
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Πάνο Καμμένο, ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη βρέθηκε με μια βόμβα στα χέρια από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε πως ο ΔΗΣΥ είχε στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία και γνώριζε ποιά ήταν η κατάσταση της οικονομίας όταν διεκδικούσε την Προεδρία του κράτους ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε σωρεία υποσχέσεων και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο κ. Στυλιανίδης μια μέρα πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου έλεγε ότι έγινε σκληρή δουλειά η οποία αποδίδει και καλούσε να δούμε τα πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία θα έφερνε η σκληρή δουλειά.
«Με τον τρόπο που χειρίστηκαν τα ζητήματα αναίρεσαν όλες τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές υποσχέσεις του κ. Αναστασιάδη και διέψευσαν τις δικές τους δηλώσεις που γίνονταν ελάχιστες ώρες πριν από το Eurogroup», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Έκανε λόγο για ασυνέπεια και ανακολουθία και μίλησε για «φιέστα που στήθηκε αναφορικά με το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό».
Είπε πως ο κ. Αναστασιάδης έκανε συνεχείς αναφορές στους φίλους του οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να διορθώσει στρεβλώσεις από το μνημόνιο. «Αυτό που είδαμε να συμβαίνει λοιπόν είναι η άσκηση εκβιαστικών διλημμάτων και η λήψη αποφάσεων που είναι καταστροφικές για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.
Είπε πως το χειρότερο από όλα είναι ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές συμφωνούσαν όλα τα πολιτικά κόμματα σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, ότι ενδεχόμενη πορεία που θα οδηγούσε προς το κούρεμα του δημόσιου χρέους δηλαδή κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο.
«Και ενώ αυτά μας δήλωναν τα στελέχη της Κυβέρνησης, τα στελέχη του ΔΗΣΥ, τα αποδέχθηκαν», πρόσθεσε.
Αν μπούμε, συνέχισε, «σε αυτή την πορεία, σε αυτό το φαύλο κύκλο, τα εκβιαστικά διλήμματα δεν θα τελειώσουν είτε στις 15 του Μάρτη, είτε στις 26 του Μάρτη. Τα εκβιαστικά διλήμματα θα τίθενται συνεχώς μπροστά μας. Σε κάθε επόμενο βήμα που θα κάνουμε με την Τρόικα. Είναι η ώρα να αποφασίσουμε τώρα για το τί θέλουμε».
Ο κ. Κυπριανού είπε πως κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κόμματος Ανεξαρτήτων Ελλήνων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο και οι ευρωπαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κυρίαρχοι κύκλοι που καθοδηγούν την ΕΕ την οδηγούν σε μιαν αδιέξοδη πορεία και δυστυχώς έχουν θέσει όλες τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε μνημόνιο σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίον δεν πρόκειται να εξέλθουν εύκολα.
«Εάν και η Κυπριακή Δημοκρατία μπει στην ίδια πορεία, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό το οποίο θα υπογραφεί στις επόμενες ημέρες από τον κ. Αναστασιάδη και την Τρόικα θα είναι απλώς η αρχή μιας κατηφορικής πορείας που θα οδηγήσει τη χώρα και το λαό μας στην καταστροφή», ανέφερε.
Είπε πως συζητώντας με τον κ. Καμμένο «θεωρούμε ότι η εμπειρία της Ελλάδας είναι πάρα πολύ χαρακτηριστική για το τι πρόκειται να γίνει και στη δική μας την περίπτωση και η έκκλησή μας προς την Κυβέρνηση είναι επιτέλους να προβληματιστούμε όλοι μαζί, ελεύθερα έξω από τα οποιαδήποτε πλαίσια επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ για να δούμε μια είναι η προσφορότερη λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».
Ανέφερε πως συμφώνησαν με τον κ. Καμένο να ανταλλάξουν στοιχεία επιστημονικά για το πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και από τη δική μας την πλευρά να υπάρξει ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, «έτσι ώστε στηριζόμενοι σε επιστημονικά στοιχεία και αναλύσεις να δούμε πώς θα προχωρήσουμε πάρα κάτω».