Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοικτή επιστολή προς τον Υπουργό παιδείας απέστειλε η ΠΕΟΜ

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό παιδείας απέστειλε η ΠΕΟΜ

-

–> YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΗΜΝΕΙΣΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε η ΠΕΟΜ με την οποία καλεί τον κύριο Κενεβέζο να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες σε σχέση με το εκπαιδευτικό μας σύστημα.Η ΠΕΟΜ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση διόρθωση κάποιων στρεβλώσεων που πέραν από εκπαιδευτικά οφέλη θα επιφέρουν και άμεσα οικονομικά οφέλη στις κυπριακές οικογένειες και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΟΜ

Κύριο

Κυριάκο Κενεβέζο

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Έντιμε κύριε,

Θέμα: Εξελίξεις στην οικονομία και μαθητικό κίνημα.

Με την παρούσα επιστολή, ως Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε και ταυτόχρονα να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας να είμαστε δίπλα σας όσον αφορά στις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση του τόπου μας.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις σε σχέση με την οικονομία και τις επιπτώσεις της συμφωνίας της Τρόικας με την Κυβέρνηση, για το σύνολο του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα για τη μαθητιώσα νεολαία.

Η ΠΕΟΜ θεωρεί ως καταστροφική και επικίνδυνη την πιο πάνω συμφωνία για τη νέα γενιά του τόπου αφού μέσω αυτής επιχειρείται να υποθηκευτεί το μέλλον της νέας γενιάς. Δυστυχώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι μια περίοδος σκληρής λιτότητας κατά την οποία όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικοί, θα πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και της αξιοπρέπειας του Κυπριακού λαού.

Αξιολογώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες σε σχέση με το εκπαιδευτικό μας σύστημα θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση διόρθωση κάποιων στρεβλώσεων που πέραν από εκπαιδευτικά οφέλη θα επιφέρουν και άμεσα οικονομικά οφέλη στις κυπριακές οικογένειες και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έντιμε κύριε,

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κύπρο, σύμφωνα και με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2012, ξοδεύονται περίπου €111 εκατομμύρια το χρόνο στα φροντιστήρια και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τους 40.000 περίπου κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες οι 30.000 φοιτούν είτε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είτε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με αποτέλεσμα ένα ετήσιο ποσό της τάξης των €300 εκατομμυρίων να εκρέει κάθε χρόνο από τις κυπριακές οικογένειες για τις σπουδές των παιδιών τους (αν πολύ συντηρητικά υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο το ετήσιο κόστος γα ένα φοιτητή/φοιτήτρια ανέρχεται στις €10.000).

Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο θεωρούμε επιβεβλημένη τη στήριξη από το κράτος και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Θεωρούμε δεδομένο ότι τούτες τις κρίσιμες ώρες η παιδεία μας, όχι μόνο δεν θα πληγεί, αλλά αντίθετα θα διαφυλαχθεί και θα ενισχυθεί. Το αναφέρετο δικαίωμα στη δωρεάν, δημόσια παιδεία για όλους θα πρέπει να διασφαλιστεί και να επεκταθεί.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τη μαθητική κοινότητα αλλά και το σύνολο του Κυπριακού λαού σας προσκομίζουμε, μέσω της παρούσας επιστολής, μερικές από τις εισηγήσεις μας, οι οποίες θεωρούμε ότι θα αμβλύνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία περιήλθε η Κυπριακή κοινωνία:

  1. 1.Εντατικοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2004 επί προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου για υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης με ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της αναμόρφωσης και της εφαρμογής των νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων και στο Λυκειακό κύκλο σπουδών έτσι ώστε όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές να προετοιμάζονται στον υψηλότερο δυνατό βαθμό όχι μόνο για την εισδοχή τους αλλά και για την επιτυχή φοίτησή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

  1. 2.Καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητριών και μαθητών της Κύπρου στα δημόσια Πανεπιστήμια και δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων φοιτητριών και φοιτητών.

  1. 3.Καθιέρωση μιας διαφανούς και μη χρονοβόρας διαδικασίας μετεγγραφών κύπριων φοιτητών και φοιτητριών από ελληνικά και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού προς τα πανεπιστήμια της Κύπρου στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων με στόχο τη στήριξη εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ενώ ξεκίνησαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό δεν μπορούν να τις συνεχίσουν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και η καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Λυκείου, θα απαλλάξει πολλές οικογένειες από την ανάγκη για ιδιωτικά φροντιστήρια και την ανάγκη για καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για συνέχιση των σπουδών των παιδιών τους σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνοντας μια τεράστια οικονομική ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Κύριε υπουργέ,

Οι πιο πάνω ρυθμίσεις είναι δυνατό να υλοποιηθούν χωρίς την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία.

Το μόνο που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση για συνέχιση και στην πράξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: η εφαρμογή των νέων Αναλυτικών και Ωρολόγιων Προγραμμάτων είναι εφικτή μέσα από την αξιοποίηση του υφιστάμενου διδακτικού προσωπικού ενώ η ελεύθερη πρόσβαση μπορεί να διασφαλιστεί μέσω της αύξησης του αριθμού των φοιτητών που αναλογούν στους/στις ακαδημαϊκούς έτσι ώστε η αναλογία φοιτητών προς ακαδημαϊκούς να φτάσει στα επίπεδα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες με υψηλά επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε ο διορισμός επιπλέον προσωπικού αλλά ούτε και η επέκταση των κτιριακών υποδομών. Θα ήταν κρίμα, μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η πατρίδα μας, να μην προχωρήσουμε αποφασιστικά για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος από την Προδημοτική μέχρι και το Πανεπιστήμιο.

Δηλώνοντας για μια ακόμα φορά τη βούληση μας για συστηματική συνεργασία και ευελπιστώντας στη γραπτή απάντηση σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Γραμματεία ΠΕΟΜ

Διαβάστε Επίσης