Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΟΟΔΕΥΙΚΗ Κ.Φ" Τούτες τις κρίσιμες ώρες δεν μπορεί το βλέμμα μας να...

ΠΡΟΟΔΕΥΙΚΗ Κ.Φ” Τούτες τις κρίσιμες ώρες δεν μπορεί το βλέμμα μας να μην είναι στραμμένο στη νέα γενιά του τόπου”

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013

Επιστολή πρός τον Υπουργό Παιδείας απέστειλε η Προοδευτική κ.φ με την οποία παραθέτει τις προτάσεις της έτσι ώστε να στηριχθεί η νέα γενιά του τόπου αυτές τις δύσκολες ώρες:

“Προς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο

Θέμα: Εξελίξεις στην οικονομία και το φοιτητικό κίνημα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Προοδευτική Κ.Φ. με την παρούσα επιστολή θέλει καταρχήν να σας ευχηθεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και να σας ενημερώσει ότι βρίσκεται στη διάθεση σας σε σχέση με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας. Εκτιμούμε, ως θετικό το γεγονός ότι στα ινία του Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα του τόπου μας, από τη θέση του Προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Για την Προοδευτική Κ.Φ η συμφωνία Τρόικα – Κυβέρνησης είναι καταστροφική για τον τόπο. Τούτες τις κρίσιμες ώρες δεν μπορεί το βλέμμα μας να μην είναι στραμμένο στη νέα γενιά του τόπου. Με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας προς όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα απέναντι των φοιτητών, σας προσκομίζουμε με την παρούσα επιστολή μερικά από τα άμεσα αιτήματα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή κατάσταση που περιήλθε η κάθε οικογένεια της Κυπριακής κοινωνίας:

  1. Άμεση συνάντηση του Υπουργείου Παιδείας με τις Αρχές των Ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα μείωσης των διδάκτρων στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο. Θεωρούσαμε ανέκαθεν απαράδεκτο το γεγονός οι φοιτητές να πληρώνουν 40 000 και πλέον χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα. Σας ενημερώνουμε ότι εκατοντάδες φοιτητές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν τερματίσει τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσκολιών
  2. Άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η παρούσα Κυβέρνηση απορρίπτει την όποια προσπάθεια για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Η απαίτηση του Δ.Ν.Τ για επιβολή διδάκτρων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
  3. Άμεση εξαγγελία επέκτασης των προγραμμάτων και κατακόρυφη αύξηση των θέσεων εισδοχής των δύο δημόσιων πανεπιστημίων αλλά και του ΑΞΙΚ, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερους φοιτητές στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  4. Άμεση αναθεώρηση του τρόπου μεταγραφών στα Κυπριακά δημόσια Πανεπιστήμια από ελληνικά και αλλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, μια απόφαση που θα βοηθήσει εκατοντάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης προτείνουμε άμεση συνάντηση των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και επανεξέταση του ζητήματος των μεταγραφών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
  5. Συνάντηση Υπουργείου Παιδείας με Συμβούλια και Πρυτανικές αρχές των δημόσιων πανεπιστημίων, με αίτημα τη μείωση των διδάκτρων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
  6. Συνάντηση Υπουργού Παιδείας με τις αρχές όλων των πανεπιστημίων, με αίτημα την αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων των απαραίτητων συγγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να προσφερθούν στους φοιτητές μέσω φωτοαντίγραφου. Εξέταση τρόπων έτσι ώστε οι ακαδημαϊκοί που έχουν εκπονήσει συγγράμματα και διδάσκουν στα πανεπιστήμια, να επιτρέψουν την αντιγραφή των συγγραμμάτων τους.
  7. Γραπτή δέσμευση τόσο του Υπουργείου όσο και των πανεπιστήμιων ότι δεν θα ανασταλεί κανένα πρόγραμμα σπουδών στα πανεπιστήμια.
  8. Τροποποίηση της νομοθεσίας, για λειτουργία εστιών σε όλα τα πανεπιστήμια, που θα καλύπτουν υποχρεωτικά τουλάχιστον το 10% των φοιτητών τους, με σαφώς μειωμένα ενοίκια από την αγορά. Στο πανεπιστήμιο Κύπρου, επειγόντως πρέπει να τεθεί σε πορεία υλοποίησης η Β΄ φάση εστιών, αφού σε ένα σύνολο 7000 περίπου φοιτητών, φιλοξενούνται στις εστίες μόλις 200 περίπου φοιτητές.
  9. Συνάντηση με την εταιρεία HERMES Airport για κατάργηση ή μείωση του φόρου αεροδρομίου στους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
  10. Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αναθεώρηση του καταλόγου διοριστέων στη βάση της πρότασης που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Παιδείας υπό τον κ. Δημοσθένους.

Κλείνοντας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε στην γραπτή σας απάντηση αλλά και στην υιοθέτηση των προτάσεων μας.

Με εκτίμηση

Μιχαήλ Χρίστος

Επικεφαλής Προοδευτικής Κ.Φ”

Διαβάστε Επίσης