Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή του μέτρα ζητά το ΑΚΕΛ

Απεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή του μέτρα ζητά το ΑΚΕΛ

-

31 Μάρτιος 2013

ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ

Tο μνημόνιο Eurogroup – Αναστασιάδη οδηγεί στην αστάθεια, την ανεργία και την εξαφάνιση των οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σήμερα, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο «είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα που το συνοδεύουν.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία το ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου κάλεσε Γενικό Εισαγγελέα και νεοσυσταθείσα ερευνητική επιτροπή να διερευνήσουν εις βάθος καταγγελίες της εφημερίδας «Χαραυγή» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της οποίας, όπως αναφέρει, εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη φέρονται να μετέφεραν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στις 12 και 13 Μαρτίου από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό.

Περίπλοκο κρίνει το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, ότι είναι το διαδικαστικό κομμάτι του διατάγματος, το οποίο όπως είπε «δημιουργεί σύγχυση και δεν φωτίζει όσο θα έπρεπε τους άμεσα επηρεαζόμενους». Παράλληλα, πρόσθεσε, «ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η απομείωση – το κούρεμα – των καταθέσεων δημιουργεί αβεβαιότητα σε εκείνους που επηρεάζονται.

Σχολιάζοντας, όπως είπε, την ουσία του διατάγματος, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «οι αρχικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για «κούρεμα» γύρω στο 30% διαψεύδονται, αφού με βάση το διάταγμα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%».

Συνέχισε λέγοντας ότι το διάταγμα «δεν κατοχυρώνει όπως είναι η παλλαϊκή απαίτηση τα ταμεία συντάξεων και προνοίας των εργαζομένων». Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «η απόφαση το Υπουργού και του Διοικητή εξαφανίζει το χρήμα από την αγορά την οποία αφήνει χωρίς ρευστότητα στραγγαλίζοντας και πνίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομία».

Αυτή η απόφαση, είπε, «σκοτώνει το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον τουρισμό και απειλεί με κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο το δραματικό sosπου εξέπεμψαν το ΚΕΒΕ, ο ΠΑΣΥΞΕ και άλλοι».

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι «δυστυχώς, αντί αλληλεγγύης και στήριξης το μνημόνιο Αναστασιάδη μας επιφυλλάσσει – όπως παραστατικά δήλωσε χθες ο κ. Σόιμπλε – μια μακρά και επώδυνη περίοδο για το λαό μας».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι ευρωπαίοι εταίροι μας, αφού ψηφίσαμε 25 νομοσχέδια με περικοπές και φορολογίες, αφού μας υποχρέωσαν να κλείσουμε μια μεγάλη τράπεζα κρατώντας την άλλη στον αναπνευστήρα, όσον αφορά στη δική τους στήριξη δεν μας έδωσαν ακόμα ούτε ένα ευρώ».

Αναφέροντας ότι για το ΑΚΕΛ το ζητούμενο «είναι η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», ο Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι «αντ’ αυτού το μνημόνιο Eurogroup – Αναστασιάδη οδηγεί στην αστάθεια, την ανεργία και την εξαφάνιση των οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη». Συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο «είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα που το συνοδεύουν».

ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ

Εξάλλου, ο κ. Ευαγόρου σχολίασε και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Χαραυγή», όπου, όπως είπε «εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν προς διάφορες κατευθύνσεις από την Λαϊκή Τράπεζα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις 12/3/2013 και 13/3/2013, παραμονές δηλαδή της συμφωνίας για κούρεμα των καταθέσεων».

Με δεδομένη τη παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ετίθετο θέμα κουρέματος, πρόσθεσε, «καλούμε τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και Υπουργός της Κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους €300.000».

Διαβάστε Επίσης