Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓΓ ΑΚΕΛ: Να διασωθεί η Τρ. Κύπρου γιατί αν καταρρεύσει θα οδηγηθούμε...

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να διασωθεί η Τρ. Κύπρου γιατί αν καταρρεύσει θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία

-

: Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013

Εάν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία και έχει τεράστια σημασία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασωθεί η τράπεζα αυτή, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.


Δήλωσε, επίσης, πως λήφθηκαν απαράδεκτες αποφάσεις και έγιναν απαράδεκτες πράξεις στο παρελθόν, οι οποίες έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και πως θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν.

Ο κ. Κυπριανού απέστειλε σήμερα επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, με την οποία ζητά μεταξύ άλλων να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογος που αφορά το σύνολο των εκροών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου πέραν των 100,000 ευρώ από την 01/01/2013.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οι πάντες ότι καταστρέφονται χιλιάδες οικογένειες, χιλιάδες επιχειρήσεις στον τόπο μας και αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στους ανέργους».

Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να τιμωρηθούν εκείνοι που έχουν ευθύνες, ανέφερε.

Στην επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ζητείται από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά από ενέργειες «μετά από τις πρόσφατες κρίσιμες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία του τόπου, αλλά και τις δημόσιες συζητήσεις όπως εξελίσσονται».

Συγκεκριμένα, ζητείται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Γενικό Εισαγγελέα η Έκθεση Alvarez & Marshall για τυχόν ευθύνες για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογος που αφορά το σύνολο των εκροών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου πέραν των 100,000 ευρώ από την 01/01/2013.

«Επιπρόσθετα, ζητούμε να κατατεθεί ταυτόχρονα δεύτερος κατάλογος με το σύνολο των συναλλαγών όλων των πολιτικών προσώπων και ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και συγγενικών τους προσώπων, καθώς και νομικών προσώπων που συνδέονται μαζί τους. Επιπλέον, στον κατάλογο θα πρέπει να περιλαμβάνονται και όσες εκροές έγιναν κατόπιν εντολών δικηγορικών ή/και λογιστικών γραφείων που είναι συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα», αναφέρεται στην επιστολή.

Ακόμη ζητείται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας από το 2010 μέχρι σήμερα και οι σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονταν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε αυτά να τύχουν μελέτης από τα μέλη του Σώματος.

«Τέλος, είναι για εμάς εξαιρετικά σημαντικό να μας ενημερώσετε για τους σχεδιασμούς, τις ενέργειες και τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών. Θέση μας είναι πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να θωρακιστεί σε προσωρινή βάση με τέτοια περιοριστικά μέτρα που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», καταλήγει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Κληθείς να σχολιάσει είδηση του πρακτορείου Ρόιτερς σύμφωνα με την οποία κάποιοι τις τελευταίες μέρες που οι τράπεζες παρέμεναν κλειστές έβγαζαν από τους λογαριασμούς τους από το εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ και τα φυγάδευαν στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ανθρωπιστικούς λόγους, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο τόπος διέρχεται μια πολύ κρίσιμη φάση και είναι φυσικό ο κάθε ένας να νιώθει πολύ έντονα για διάφορα ζητήματα.

Η θερμή μου παράκληση είναι να βασιζόμαστε πάνω σε πραγματικές πληροφορίες και να μην μπούμε στη διαδικασία του να σχολιάζουμε πράγματα τα οποία ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς προνοείται από τη σχετική νομοθεσία», προσθέτοντας πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρώτα και κύρια για να διαπιστωθεί κατά πόσον είχαμε δυνατότητα να υπάρξει παρέμβαση και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, αν ναι γιατί έγινε κάτι τέτοιο, και ποιες είναι οι εθνικές νομοθεσίες οι οποίες αφορούν τη λειτουργία αυτών των παραρτημάτων στο εξωτερικό».

Είπε πως το ΑΚΕΛ μελετά και επεξεργάζεται προτάσεις τις οποίες θα δώσει στην Κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να κινήσει μπροστά ξανά η κυπριακή οικονομία μετά από αυτές τις οδυνηρότατες αποφάσεις που έχουν ληφθεί και πώς να μετριαστούν οι επιπτώσεις πάνω στον κόσμο.

Διαβεβαίωσε τον κόσμο πως «η προσπάθεια την οποία θα καταβάλουμε είναι να περιορίσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις ες βάρος του».

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν ξέρει τους λόγους της παραίτησης. «Εχω ακούσει την είδηση αλλά δεν έχω δει την επιστολή του κ. Αρτέμη και θα προτιμούσα να την σχολιάσω όταν θα δημοσιοποιηθεί».

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου, είπε πως «έχουμε έντονες ανησυχίες. Κατά την δική μας την άποψη θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την Κυβέρνηση και από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου. Εάν καταρρεύσει η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία. Εχει τεράστια σημασία να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου», ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης