Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝΤΕΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Η πρώτη δόση της στήριξης στην Κύπρο θα δοθεί στις αρχές...

ΝΤΕΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Η πρώτη δόση της στήριξης στην Κύπρο θα δοθεί στις αρχές Μαίου

-

Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΘΕΣΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Κύπρος και οι πιστωτές της «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», δήλωσε τα ξημερώματα ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντεισελμπλουμ επιβεβαίωσε το ποσό των 10 δισ. ευρώ της στήριξης της Κύπρου από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα αποφευχθεί η επιβολή εισφοράς σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες , επισημαίνοντας επίσης το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση κάτω από τις 100.000 ευρώ.

«Οι λεπτομέρειες για το ξανάνοιγμα των τραπεζών θα συζητηθούν αύριο με την Τρόικα», προσθέτοντας ότι η συμφωνία βασίζεται στο ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Τόνισε ακόμη ότι το Μνημόνιο θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα (ELA) στο τραπεζικό συστημα της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι μπορούμε από σήμερα να αρχίσουμε να βοηθάμε τον Κυπριακό λαό να ξαναχτίσει την οικονομία του.

«Δεν υπήρχαν βέλτιστες λύσεις, μόνο σκληρές επιλογές, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι το άμεσο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα και το λαό της. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες για την Κύπρο και τους πλέον αδύναμους πολίτες της, είπε ενώ αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα φτιάξει Task Force και για την Κύπρο, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, εχουν περάσει και άλλες δύσκολες εποχές οι Κύπριοι και ξεπέρασαν τις δυσκολίες, είμαι σίγουρος ότι θα τις ξανα ξεπεράσουν» είπε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε για επιμερισμό του μεταξύ Ευρώζώνη και Κύπρου, ενώ ανέφερε ότι θα εισηγηθει στο ΔΣ του ΔΝΤ να συμμετάσχει στη συμφωνία με κεφάλαια, αλλα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του διεθνούς οργανισμού.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε ότι η πρώτη δόση της στήριξης στην Κύπρο θα δοθεί στις αρχές Μαίου.

Διαβάστε Επίσης