Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΉταν όλα προσυμφωνημένα στο Eurogroup για το ΚΟΥΡ(σ)ΕΜΑ της Κύπρου - Τι...

Ήταν όλα προσυμφωνημένα στο Eurogroup για το ΚΟΥΡ(σ)ΕΜΑ της Κύπρου – Τι προβλέπει η Συμφωνία Αναστασιάδη – Τροϊκανών

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013

Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ … «ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» ΠΟΥ ΠΗΡΕ!!!

Όλα προσυμφωνημένα ήταν στη συνεδρία της Ολομέλειας του EUROGROUP όπου εγκρίθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έξι ώρες καθυστέρηση και διήρκεσε μόλις μία ώρα.

«Θέλω να επισημάνω ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup», Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το πακέτο, θα επιτρέψει την επίτευξη μίας κανονική λειτουργία και ενός σταθερού περιβάλλοντος πολύ σύντομα στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη»

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Για μία διαρκή, ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση έκανε λόγο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ίδια αναμένει να είναι σε θέση να συστήσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να προσδιοριστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις κυπριακές Αρχές που πήραν «γενναίες αποφάσεις» για τις τράπεζες της χώρας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ



Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και απορρόφηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία μίας «καλής» τράπεζας.

Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα», το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης με εξαίρεση τη Λάική και την Κύπρου δεν θα υπάρξει «κούρεμα» σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP



Το Eurogroup κατέληξε σε μία συμφωνία με τις κυπριακές Αρχες σε βασικά στοιχεία, απαραίτητα για ένα μελλοντικό, μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα έχει να κάνει με τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού της τομέα, με στόχο την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισσοροπιών στα δημοσιονομικά. Θα γίνει μία απαραίτητη συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα να φτάνει το μέσο όρο της ΕΕ έως το 2018

Επί προσθέτως, οι κυπριακές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέσει να εγκρίνει επισήμως μία πρόταση για οικονομική βοήθεια από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου 2013 μέχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες.

Διαβάστε Επίσης