Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΕΔΕΚ: Πρωτοφανής , επώδυνη και απαράδεκτη η απόφαση του Eurogroup - Επιβάλλει...

ΕΔΕΚ: Πρωτοφανής , επώδυνη και απαράδεκτη η απόφαση του Eurogroup – Επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων

-

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»

Η Κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε εν πολλοίς κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για τη χθεσινοβραδινή απόφαση δεν ζητήθηκε ούτε δόθηκε η συγκατάθεση της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «η απόφαση του Eurogroup είναι πρωτοφανής , επώδυνη και απαράδεκτη, αφού επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων που απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Πρόσθεσε ότι «τα εκβιαστικά διλήμματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μας κάνει να διερωτόμαστε αν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρεύονται όλοι οι εταίροι μας».

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «εξαντλώντας το μέγιστο της σκληρότητας τους έθεσαν όρους που ουσιαστικά στραγγαλίζουν την Κυπριακή οικονομία και την οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».

Η απόφαση αυτή, είπε ο κ. Παπαδάκης, «θα βυθίσει τη Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης , θα αυξήσει δραματικά την ανεργία , θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και σε κοινωνική δυστυχία».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε εν πολλοίς κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση».

«Θα πρέπει να δηλώσουμε ότι ούτε ζητήθηκε ούτε δόθηκε συγκατάθεση της ΕΔΕΚ για τη συμφωνία , υπήρξε απλώς ενημέρωση κατά τη ψεσινή νύχτα στο Προεδρικό», ανέφερε ακόμη.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ συνέχισε λέγοντας ότι «χρέος μας είναι η προετοιμασία για κατεπείγουσα έξοδο από τα ασφυκτικά νεοαποικιακά δεσμά της Τρόικας και των μνημονίων».

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε, «η ΕΔΕΚ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα καταθέσει προτάσεις προς την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις , ενώ θα επιδιώξει συνεννόηση και κοινές δράσεις με προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη , ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου».

«Ο κυπριακός λαός είναι έτοιμος να υποστεί θυσίες όμως ζητά εναγωνίως τη χαμένη του αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Παπαδάκης.

Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, «ζητά την άμεση έναρξη ποινικών διώξεων σε όλους όσους ευθύνονται και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», αναφέροντας ότι «τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε εγγραφή του σχετικού θέματος στη Βουλή».

Την ίδια ώρα απαίτησε «την εξέταση των εκροών καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι γνώριζαν και έστειλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό».

«Μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο και απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «απαιτείται όλοι να επιδείξουμε υπομονή και ψυχραιμία ώστε να γίνει δυνατή η ομαλοποίηση της κατάστασης και η γρήγορη έξοδος της χώρας από την κρίση».

Διαβάστε Επίσης