Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑΚΕΛ: Καταγγέλλει τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup και αξιώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

ΑΚΕΛ: Καταγγέλλει τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup και αξιώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

-

ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ»

Tη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας, αξιώνει με γραπτή Δήλωση της η Γραμματεία του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτή «βαθαίνει περισσότερο την κρίση προκαλώντας στη χώρα και το λαό μας οδυνηρές συνέπειες»

«Η επιλογή μας προσθέτει, ως λαός είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της Τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά»

Η Γραμματεία του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι «ο κ. Αναστασιάδης μέσα σε τρεις εβδομάδες αναίρεσε όσα είχε υποσχεθεί στον Κυπριακό λαό» και «δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στην πρόταση για αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια της Τρόικας»

Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ απαιτεί από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα»

ΟΛΟΚΛΗΡΗΝ Η ΔΗΛΩΣΗ

Παραθέτουμε ολόκληρη τη Δήλωση της Γραμματείας ΑΚΕΛ

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το πρωί το Eurogroup συνιστά κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της Τρόικα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η συμφωνία όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση προκαλώντας στη χώρα και το λαό μας οδυνηρές συνέπειες. Αποτέλεσμα της θα είναι η αύξηση της ανεργίας, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας και περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων και η πρόκληση τεράστιων προβλημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κλείσιμο τους.

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτεται με κυνισμό από τους ευρωπαίους «εταίρους» μας ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός τους από την αρχή. Ότι δηλαδή καθόρισαν στόχους και ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία υλοποίησης τους.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι η πορεία την οποία ακολουθούσε η Τρόικα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν αδιέξοδη. Η προσπάθεια διάσωσης του Ευρώ μέσα από το τρίπτυχο της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων απλώς βάθαινε περισσότερο την ύφεση και οδηγούσε τις χώρες και τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου στην καταστροφή. Δυστυχώς οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν πεισματικά σ΄αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές επιλογές που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη. Ο εγκλωβισμός μας σ΄αυτά τα πλαίσια σκέψης, όπως πράττει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν δημιουργεί προοπτική ξεπεράσματος προβλημάτων αλλά αντιθέτως φορτώνει με τεράστιες αρνητικές συνέπειες τους ώμους των εργαζομένων.

Η επιλογή μας ως λαός είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της Τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά.

Ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της κατ΄αρχήν συμφωνίας για Μνημόνιο, του Νιόβρη του 2012. Στήριζε αυτή του τη θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κ. Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Τελικά διαπίστωσε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους «φίλους» του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν επισημαίναμε αυτή τη στυγνή πραγματικότητα επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια μάς χλεύαζαν. Αποδείχτηκε τώρα ότιτο μόνο για το οποίο φρόντισαν οι Ευρωπαίοι «εταίροι» ήταν να τον θέτουν συνεχώς ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και αυτός με τη σειρά του να πράττει το ίδιο για τον Κυπριακό λαό. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης μέσα σε τρεις εβδομάδες αναίρεσε όσα είχε υποσχεθεί στον Κυπριακό λαό.

Σ΄ όλη αυτή τη διαδικασία, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στην πρόταση για αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια της Τρόικας. Αρκέστηκε στο να μας ενημερώνει για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Επειδή στελέχη του ΔΗΣΥ λένε προκλητικά ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε τη σύμφωνο γνώμη των πολιτικών κομμάτων προτού προχωρήσει στην αποδοχή της συμφωνίας ψες, τονίζω ότι αυτό είναι ασύστολο ψέμα. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε. Ούτε ζήτησε, ούτε είχε τη στήριξη μας. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα είχαμε κατ΄επανάληψη τονίσει ότι η θέση μας ήταν η αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια της Τρόικας.

Είναι πεποίθηση μας ότι η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό μας. Είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να δώσουν διέξοδο στον κόσμο και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική. Διαβεβαιώνουμε το λαό ότι αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων για την έναρξη διαλόγου που θα οδηγεί στη διαμόρφωση πρότασης εξόδου από αυτή την κρίση.

Την ίδια στιγμή προτείνουμε και επιμένουμε στα εξής:

  1. 1.Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας. Οι αποφάσεις αυτές θα καθορίσουν το μέλλον μας για πάρα πολλά χρόνια και έχει κάθε δικαίωμα ο λαός να πει την άποψη του.
  2. 2.Απαιτούμε την κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall.
  3. 3.Απαιτούμε από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Απευθυνόμαστε στον κυπριακό λαό λέγοντας του ότι βρισκόμαστε ενώπιον πολύ δύσκολων στιγμών. Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν. Δεν λυγίσαμε. Ούτε και τώρα θα λυγίσουμε. Με ψηλά το κεφάλι το κεφάλι θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε.

Διαβάστε Επίσης