Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου επιμένει η Τρόϊκα

Σε κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου επιμένει η Τρόϊκα

-

2013

ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου κατά 50 – 60 % των καταθέσεων, είναι η τελική πρόταση της Τρόϊκα, συναντώντας την αντίδραση της Κυπριακής πλευράς, η οποία αναμένεται να καταθέσει αντιπρόταση, στη συνεδρία του Eurogroup, που ξεκίνησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ,με σχεδόν τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

Η διαφωνία μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.

Το ΔΝΤ και η Γερμανία επιμένουν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Λαϊκή.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Την έκκληση της πολιτικής ηγεσίας να επικρατήσει ψυχραιμία μετέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε τηλεφωνικώς από τις Βρυξέλλες για κάποιες προτάσεις που τέθηκαν ή συζητήθηκαν με ευρωπαίους αξιωματούχους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό, όπου βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίας του Γιούρογκρουπ και κατά το διάστημα που προηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί τους κατ’ επανάληψη τηλεφωνικά για να τους καταστήσει κοινωνούς – όπως είπε – κάποιων προτάσεων που τέθηκαν ή συζητήθηκαν με ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλαμβανομένων της Διευθύντριας του ΔΝΤ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της ΕΚΤ.

Η συνεδρία του Γιούρογκρουπ έχει ξεκινήσει, πρόσθεσε. «Έχουμε ενημερωθεί και για κάποιες άλλες σκέψεις ή προτάσεις. Βεβαίως, δεν υπάρχει τίποτε ακόμα προς ανακοίνωση».

Θέλησε, είπε, να μεταφέρει την έκκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, «να αναμένουμε την όποια κατάληξη είναι ενδεχόμενο να υπάρξει απόψε, αυτές τις κρίσιμες ώρες και να καλέσω επίσης να μην δημιουργούνται διάφορα σενάρια, να διασπείρονται φήμες, ψίθυροι που να δημιουργούν η να δίνουν λανθασμένες εικόνες ή μηνύματα».

Αυτή, σημείωσε, είναι μια ώρα ευθύνης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους. «Και θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την αποφασιστικότητά μας να διαπραγματευτούμε τα συμφέροντα της πατρίδας με τον καλύτερο, υπό τις περιστάσεις, τρόπο».

Ο κ. Ομήρου δεν θέλησε να μιλήσει για οποιοδήποτε σενάριο, αφού δεν έχει οτιδήποτε αποφασιστεί που να του δίδει – όπως είπε – το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται, ανέφερε, σε εξέλιξη η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι όταν υπάρξει κάτι νεότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει και πάλι μαζί τους και τότε «θα τα ξαναπούμε».

Διαβάστε Επίσης