Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία και ξεκινά η συνεδρία του Eurogroup

Επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία και ξεκινά η συνεδρία του Eurogroup

-

ΜΑΚΡΑ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Βέλγιο

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και πυρετώδεις διεργασίες, φαίνεται ότι αναμένεται εντός ολίγου η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup για την οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης.

Η επικείμενη έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι υπήρξε ένα μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των δανειστών, αφού σε αντίθετη περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα κάθονταν στο τραπέζι.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης προηγήθηκαν συναντήσεις του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Προηγήθηκε νέα συνάντηση του κύπριου προέδρου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε μετά το πέρας της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτήν την ώρα, ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Η σκληρή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, την απαίτηση του ΔΝΤ για ανάληψη των υποχρεώσεων (9 δισ. ευρώ) της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιτίθεται στο σενάριο να «φορτωθεί» το ποσό αυτό (που έχει αντλήσει η Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA) η Τράπεζα Κύπρου.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να δήλωσε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι με αυτά που ζητά τον εξωθεί σε παραίτηση.

Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν την τρόικα να έχει προτείνει κούρεμα καταθέσεων 50% – 60%.

Φαίνεται ότι εξετάζεται ως μία λύση διεξόδου η αύξηση του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πάνω από 100.000 ευρώ στο 25% από 20%.

Ο στόχος της κυπριακής πλευράς ήταν να κλείσει η συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων στο 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Κύπρου και στο 4% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες.

Διαβάστε Επίσης