Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ: Προτείναμε να επωμισθούν οι μέτοχοι και ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ, τις...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ: Προτείναμε να επωμισθούν οι μέτοχοι και ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ, τις ζημιές των τραπεζών, αλλά οι Κύπριοι (οι κυβερνώντες), ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν ήθελαν ν’ ακούσουν!!!

-

Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 24 Μάρτιος 2013

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ EUROGROUPΕΚΒΙΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της το οποίο διαπραγματεύεται με την Τρόικα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μερικές ώρες πριν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν σήμερα – στις 19:00 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες- για να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας. “Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα” εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε ο Σόιμπλε.

“Μόνον όταν η Τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα”, συνέχισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. “Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους”, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ενας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι “ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται” και είναι από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε. “Οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους (. . .). Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν”, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι “είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει”. “Εχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ”, τόνισε. “Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον”, ανέφερε ο Σόιμπλε.

Διαβάστε Επίσης