Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Μέρκελ προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην παίζει με την υπομονή των...

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Κυβέρνηση να μην παίζει με την υπομονή των εταίρων της

-

: Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013

Η Καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για τη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Σοβαρές επιφυλάξεις φέρεται να διατυπώνει και ο Β. Σόιμπλε.

«Όχι» στη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, λέει η Άγκελα Μέρκελ. Ταυτόχρονα, η Καγκελάριος προειδοποιεί την κυπριακή Κυβέρνηση να μην παίζει με την υπομονή των εταίρων της στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης. Δεν είναι δυνατόν να δοκιμάζει η Λευκωσία τα όρια της Τρόικας, φέρεται να δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU) η Καγκελάριος, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι οι εταίροι της Κύπρου θα απορρίψουν την κρατικοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης που εκπόνησε η κυπριακή Κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η Bild, επικαλούμενη μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε έχει σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά το κυπριακό σχέδιο Β’.

«Οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν» φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να μετακινηθεί και να προχωρήσει σε σοβαρές περικοπές.

Τις κυπριακές προτάσεις για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων απορρίπτει και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για προτάσεις που οδηγούν στο στόχο μας», δήλωσε ο κ. Κάουντερ σε συνέντευξή του προς το πρωινό μαγκαζίνο του ARD.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διακρίνει «πολλές ελπίδες για τη διάσωση της Κύπρου, εφόσον η χώρα καταθέσει ένα αποδεκτό σχέδιο για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα στήριξης. «Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει δυστυχώς ακόμη τόσο μακριά», λέει ο κ. Κάουντερ, υποστηρίζοντας ότι «η Κύπρος παίζει με τη φωτιά». Ταυτόχρονα ο συντηρητικός πολιτικός διαβεβαιώνει ότι «στόχος της ΕΕ δεν είναι να αφήσει την Κύπρο να χρεοκοπήσει».

Εν τω μεταξύ, τα μηνύματα από τη Μόσχα είναι απογοητευτικά, καθώς η ρωσική κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ διαμηνύει ότι οι διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ναυάγησαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο INTEΡΦΑΞ.

Διαβάστε Επίσης