Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑύριο στις 8.30 μ.μ.σβήνουμε τα φώτα και στέλνουμε μήνυμα στους ηγέτες του...

Αύριο στις 8.30 μ.μ.σβήνουμε τα φώτα και στέλνουμε μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου

-

Κυριακή, 21 Σεπτέμβριος 2014

ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και μεγάλος αριθμός Κοινοτικών Συμβουλίων σε όλη τη Κύπρο συμμετέχουν στην παγκύπρια κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) για την «Ώρα της Γης».

Με κοινές ανακοινώσεις με την ΟΠΟΚ καλούν τους πολίτες, αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, να σβήσουν συμβολικά τα φώτα στις 8:30 μ.μ. για μία ώρα στέλνοντας στους ηγέτες του κόσμου το μήνυμα και την απαίτηση για πρακτικά μέτρα με στόχο την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

Στη Λευκωσία θα γίνει σβήσιμο των φώτων στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λευκωσίας στα πλαίσια κοινής εκδήλωσης στις 8:15 μ.μ., όπου θα σταλούν τα μηνύματα.

Στη Λεμεσό θα πραγματοποιηθεί συμβολικό σβήσιμο των φώτων του Δημοτικού Μεγάρου και απευθύνεται κοινή έκκληση προς τους πολίτες για σβήσιμο των φώτων των σπιτιών, γραφείων και άλλων υποστατικών τους για μια ώρα.

Ανάλογη δράση πραγματοποιεί η ΟΠΟΚ και στην Λάρνακα σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας ενώ στην Πάφο θα σβήσουν τα φώτα του Δημοτικού Μεγάρου στα πλαίσια κοινής εκδήλωσης με τον Δήμο Πάφου, στο χώρο του Δημοτικού Μεγάρου.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν άλλοι αστικοί δήμοι καθώς επίσης δήμοι και κοινότητες της υπαίθρου ανάμεσα στους οποίους οι δήμοι Αγίου Αθανασίου, Αγίου Δομετίου, Αθηένου, Αραδίππου, Γερίου, Γερμασόγιεας, Γεροσκήπου Δερύνειας, Έγκωμης, Ιδαλίου, Λακατάμιας, Λατσιών, Λευκάρων, Μέσα Γειτονιάς, Παραλιμνίου, Πέγειας, Πόλις Χρυσοχούς, Σωτήρας και Τσερίου. Μεταξύ των κοινοτήτων που συμμετέχουν στην έκκληση της ΟΠΟΚ είναι οι κοινότητες Ασγάτας, Γαλάτας, Μιτσερού, Παλιομετόχου, Κακοπετριάς και Τσακίστρας.

Την ημέρα του Σαββάτου θα διατίθεται διαφωτιστικό υλικό σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας από τις οργανώσεις – μέλη της ΟΠΟΚ.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τα οργανωμένους φορείς με την παράκληση όπως μειώσουν τον φωτισμό στον ελάχιστο δυνατό βαθμό, το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013, 8:30μμ – 9:30μμ, αναδεικνύοντας τη σημασία της «Ώρα της Γης» για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ανά το παγκόσμιο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε από την Αυστραλία πριν έξι χρόνια και από τότε έχει επεκταθεί σε μια παγκόσμια κίνηση με την εμπλοκή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερες από 7,000 πόλεις σε 152 χώρες από όλες τις ηπείρους για το σβήσιμο των φώτων κατά την Ώρα της Γης 2012, γράφοντας ιστορία ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση που έγινε ποτέ.

Πολλά γνωστά κτήρια όπως ο Πύργος του Άιφελ, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Μπάκιγχαμ, οι καταρράκτες του Νιαγάρα, η Όπερα του Σύδνευ είχαν μείνει με κλειστά φώτα κατά την Ώρα της Γης 2012 ως ένδειξη περιβαλλοντικής δράσης.

Η Ώρα της Γης 2013 θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση και κάθε πόλη του πλανήτη καλείται να συμμετάσχει. Καλούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τρόπου ζωής μας και να συμμετέχουμε στην παγκόσμια κοινότητα που επιζητά την επάνοδο του περιβάλλοντος.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ) εκφράζει την απογοήτευσή της γιατί με πρόφαση την παγκόσμια οικονομική κρίση, από το 2008 και μετά, οι προσπάθειες για δεσμευτικές συμφωνίες που υποχρεώνουν τα κράτη του Βορρά αλλά και τις γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, μένουν άκαρπες καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η αναζήτηση νέων αγορών και με κάθε κόστος έχει αποσύρει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από την ατζέντα των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο πλανήτης κινείται ταχέως προς αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4º C στο τέλος του αιώνα αν η παγκόσμια κοινότητα αποτύχει να δράσει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια θέσει το όριο των 2º C ως ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας καθώς πέρα από αυτό οι εξελίξεις στο κλίμα αναμένονται να είναι μη γραμμικές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση έντονων κλιματικών φαινομένων (καύσωνες, μειούμενα παγκόσμια αποθέματα τροφής και πόσιμου νερού, άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας, τροπικοί κυκλώνες, ανεπανόρθωτη απώλεια βιοποικιλότητας κ.α.) επηρεάζει ήδη εκατομμύρια ανθρώπων ανά την υφήλιο ενώ σε συνδυασμό με την υφεσιακή τάση της οικονομίας παγκοσμίως οι συνέπειες στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού θα είναι δραματικές.

Η αγροτική παραγωγή, η ανθρώπινη υγεία και ευαίσθητα οικοσυστήματα αναμένονται να πληγούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο και μη εύκολα προβλέψιμο στην περίπτωση που το όριο των 2º C δεν εξασφαλισθεί. Ευελπιστούμε ότι μετά το συνέδριο του Ριο+20 που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τον περασμένο Ιούνιο με συμμετοχή 190 χωρών, τα δεδομένα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Η συνάντηση Ριο+20 έχει προτείνει αλλαγές, ιδιαίτερα στον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι στον πλανήτη και έχει θέσει ως στόχο την ανανέωση της δεσμευτικής πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη.

Διαβάστε Επίσης