Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροκλητικές δηλώσεις και απειλές για αποδοχή του κουρέματος από αξιωματούχο της...

Προκλητικές δηλώσεις και απειλές για αποδοχή του κουρέματος από αξιωματούχο της Ε.Ε

-

21 Μάρτιος 2013

Αν η Κύπρος δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα τέλος επί των καταθέσεων θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες να βάλουν λουκέτο, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό για τους ανασφάλιστους καταθέτες ή θα εξαναγκάσει τη χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


“Στο τέλος της ημέρας είναι δική τους επιλογή», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι διαμείφθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την Κύπρο.

«Εμείς και ιδίως η ΕΚΤ, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αποφευχθεί μια τέτοια καίρια ζημιά που θα έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ», είπε και προειδοποίησε πως «αν δεν συνεργαστούν, απλά θα ξεμείνουν από μετρητά και στη συνέχεια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουν την εκτύπωση του δικού τους νομίσματος», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως είπε, εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας καταρρεύσει, τότε απλά η Κύπρος θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική υποτίμηση και δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, είπε.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η εναλλακτική λύση στα προτεινόμενα τέλη επί των καταθέσεων θα ήταν πολύ χειρότερη για τους καταθέτες, με τον κίνδυνο το 30-40% όλων των κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ να χαθούν, και ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό, ειδικά των δύο μεγαλύτερων τραπεζών , Κύπρου και Λαϊκής.

“Είναι δύσκολο να πω ποίες θα είναι οι συνέπειες της εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ακάλυπτων καταθέσεων θα χαθεί», είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος, προκειμένου να χειριστεί το κλείσιμο των τραπεζών της με μεθοδευμένο τρόπο, πρέπει να περάσει νομοθεσία για την εξυγίανση των τραπεζών, η οποία είναι έτοιμη σε μορφή νομοσχεδίου.

Αλλά, όπως αναφέρει, οι Κύπριοι βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν επ’ αυτού ακόμα, προκειμένου το σενάριο εξυγίανσης των τραπεζών να μην θεωρηθεί κάτι το εύκολο.

“Δεν θέλουν να το περάσουν αυτό, επειδή είναι ένα διαπραγματευτικό κατά την άποψή τους. Νομίζουν ότι μπορούν να απειλήσουν την Ευρωζώνη με αυτό, αλλά υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους» είπε ο αξιωματούχος.

Ένας νόμος για τον έλεγχο του κεφαλαίου που θα αποτρέπει τη φυγή χρημάτων εκτός Κύπρου μόλις ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες την Τρίτη, θα ψηφιστεί, είπε ο αξιωματούχος. –

Διαβάστε Επίσης