Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιμένουν στον εκβιασμό για κούρεμα καταθέσεων και άλλους δυσβάσταχτους όρους οι Γερμανοί

Επιμένουν στον εκβιασμό για κούρεμα καταθέσεων και άλλους δυσβάσταχτους όρους οι Γερμανοί

-

21 Μάρτιος 2013

DER HANDELSBLATT: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει την εισαγωγή τέλους επί των καταθέσεων ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός Υπουργός Οικονομικων, Γερούν Ντάισλεμπλουμ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup πιστεύει πως “είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των βαρών και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη συνεισφορά των μεγαλοκαταθετών, παρά των μικροκαταθετών”.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι Ρώσοι τους ενημέρωσαν ότι δεν υποστηρίζουν την παροχή περισσότερων δανείων προς την Κύπρο, αλλά εξετάζουν μόνο την πιθανότητα της επέκτασης του διμερούς δανείου ύψους 2,5 δις με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Εξάλλου, η γερμανική οικονομική εφημερίδα “Der Handelsblatt, υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και είναι έτοιμη να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας .

“Αν η Κύπρος δεν δώσει την απαραίτητη συνεισφορά στο πακέτο διάσωσης, δεν θα υπάρξει καμιά βοήθεια”, τονίζεται στο δημοσίευμα. όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, η Γερμανία πιστεύει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να αποφύγει την χρεοκοπία και επομένως να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ.

“Δεν είναι το επιθυμητό σενάριο, αλλά η απόφαση εξαρτάται από την Κύπρο”, επισημαίνεται και τονίζεται ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup, υπάρχουν φόβοι ότι, αν το Βερολίνο χαλαρώσει τους όρους διάσωσης και άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα χαλάρωναν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

Τη σκληρή γραμμή επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδηνοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη προσέφερε στην Κύπρο ένα “πραγματικά αποδεκτό” πακέτο σωτηρίας και τονίζει ότι “μετά την απόρριψή του από την Βουλή, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κύπρου”.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι δεν γίνεται οι Κύπριοι να θέλουν να υποβληθούν σε θυσίες μόνο οι άλλες χώρες, αλλά να μην θέλουν να συμβάλουν οι ίδιοι στην λύση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει μόνοι τους.

“Η Ελλάδα ήταν, σε αντίθεση προς την Κύπρο, διατεθειμένη να αναλάβει εντελώς διαφορετικό φορτίο, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στον σωστό δρόμο” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κάουντερ.

Διαβάστε Επίσης