Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟΙΜΠΛΕ: «Λευκωσία, Κομισιόν και ΕΚΤ προέκριναν την απόφαση του Eurogroup»

ΣΟΙΜΠΛΕ: «Λευκωσία, Κομισιόν και ΕΚΤ προέκριναν την απόφαση του Eurogroup»

-

2013

Την κυπριακή Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ θεωρεί υπεύθυνους ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απόφαση του Eurogroup να συμμετάσχουν και οι μικροκαταθέτες στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου, μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «τόσο η γερμανική Κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ, σεβάστηκαν τη ρύθμιση για τη διασφάλιση των καταθέσεων».

Αναφερόμενος στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «εκείνοι προέκριναν τη λύση αυτή και θα πρέπει τώρα να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».

Παρά τις επιφυλάξεις του, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόρριψη της απόφασης των Βρυξελλών. «Εάν το κυπριακό νομοθετικό σώμα πει «όχι», οι τράπεζες της χώρας θα πτωχεύσουν. Και τότε η Κύπρος θα περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση», είπε ο Γερμανός Υπουργός.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκπρόσωποι της κυπριακής Κυβέρνησης διαψεύδουν τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

Παρατίθενται εξάλλου δηλώσεις του Γερμανού οικονομολόγου και μέλους του «Συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας» Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος καλεί το Eurogroup να ανακαλέσει την απόφαση για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας πως «σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση αυτή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις».

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα “Passauer Neue Presse”, ο κ. Μπόφινγκερ υποστηρίζει ότι «αυτή η ντε φάκτο απαλλοτρίωση θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά συνιστά απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά της ευρωζώνης».

Διαβάστε Επίσης