Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Αναστασιάδης είναι που «ΠΡΟΔΟΣΕ» τους μικροκαταθέτες! Τον καρφώνει ο ΣΟΪΜΠΛΕ:...

Ο Αναστασιάδης είναι που «ΠΡΟΔΟΣΕ» τους μικροκαταθέτες! Τον καρφώνει ο ΣΟΪΜΠΛΕ: Εμείς του προτείναμε απαλλαγή τους!

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2013

ΗΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 100 ΧΙΛΙΑΔΩΝ

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο ήθελε να τηρηθεί η εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε ασφαλισμένες καταθέσεις μικρών αποταμιευτών, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισαν ενάντια σε αυτό.

Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD, ότι «εμείς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση των καταθέσεων για λογαριασμούς έως 100.000 ευρώ», είπε. «Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κυπριακό λαό», ανέφερε.

Θέση μας, είπε, ήταν πως σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα έπρεπε να ληφθεί από τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες.

Σε ερώτηση κατά πόσον το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι αυτή είναι απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης.

Προειδοποίησε επίσης ότι σε περίπτωση κατά την οποία η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.

Ολι Ρεν: Καμιά αντίρρηση για αλλαγή κατανομής του βάρους

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι δανειστές της Κύπρου δεν θα αντιτίθεντο σε ενδεχόμενη αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Σε δηλώσεις στους “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” ο κύριος Ρεν ανέφερε ότι αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο, η οποία θα έχει την ίδια οικονομική αντιστοιχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση της.


Σουλτς: Προστασία των μικρο-καταθετών

Προστασία των μικρο-καταθετών των κυπριακών τραπεζών, εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προτείνει να οριστεί, ως αφορολόγητο, το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ.

Ο κύριος Σούλτς, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πελατών των τραπεζών στη διάσωση, ειδικά όταν γίνεται λόγος για τεράστιες καταθέσεις ασαφούς προέλευσης, κατά την έκφρασή του.

Διαβάστε Επίσης