Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Κύπρου

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Κύπρου

-

ΑΛΛΗ ΤΡΟΠΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΙΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΧ. ΣΑΡΡΗΗ Κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Ο Υπουργός Οικονομικών που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.

Διαβάστε Επίσης