Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΕΔΟΝ: ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 3.30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ...

ΕΔΟΝ: ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 3.30 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – EUROGROUP

-

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των αναγκών της κυπριακής οικονομίας και την έντονη συζήτηση σε ό,τι αφορά τα θέματα του μνημονίου και των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα,

τοποθετείται και ξεκαθαρίζει τα εξής:

1. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup για την κυπριακή οικονομία είναι καταστροφικές και οδηγούν το λαό σε έναν νεοαποικιακό καθεστώς υποδούλωσης. Επιχειρήθηκε να επιβληθούν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές για άλλη μια φορά.

2. Στο Eurogroup αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ξεκάθαρη έλλειψη αλληλεγγύης από τις χώρες τις Ευρωζώνης, προεξάρχουσας της Γερμανίας, αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτές οι εκβιαστικές πιέσεις των δανειστών μας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Για ποια αλληλεγγύη άραγε μιλά η Ε.Ε.; Αυτήν που έχει ως στόχο να καταστρέψει ένα μικρό λαό;

3. Ως ΕΔΟΝ δεν είχαμε αυταπάτες για το τι θα μπορούσε και το τι θα ήθελε να κάνει ο κ. Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα θέματα της διαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Προειδοποιήσαμε την κυπριακή νεολαία πως η υποτιθέμενη στήριξη προς την υποψηφιότητα Αναστασιάδη από ευρωπαϊκούς κύκλους, ιδιαίτερα από την πλευρά της κας. Μέρκελ, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η εξελίξεις αποδεικνύουν σε τι προσέβλεπαν οι ευρωπαίοι με την εκλογή Αναστασιάδη.

4. Δυστυχώς από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης της Προεδρίας, από πλευράς του κ. Αναστασιάδη, οι προεκλογικές δεσμεύσεις που έδινε στο λαό, κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος. Τρανταχτά παραδείγματα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και του εταιρικού φόρου.

5. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε σε συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ζημιογόνες πρόνοιες, οι οποίες θα έχουν τραγικές συνέπειες για την Κύπρο. Το κούρεμα καταθέσεων και η αναπροσαρμογή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, που αποδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, καταρρακώνει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος και διαταράζει την εμπιστοσύνη των καταθετών, ντόπιων και ξένων. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο σημείο στη συμφωνία, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος της άτακτης φυγής καταθέσεων, ακόμα και μετά το κούρεμα.

6. Ως ΕΔΟΝ, εκφράζουμε τη δυσφορία μας για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα, με μια προσέγγιση που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας, αρνούμενη κάθε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, προχώρησε σε συμφωνία με την Τρόικα. Αυτό σημαίνει πως αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.

7. Εκφράζουμε επίσης την αντίθεση μας σε πρόνοιες που θα κατεδαφίζουν τα κεκτημένα του κυπριακού λαού, στην παιδεία και στην υγεία , έτσι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι χθες.

Στη βάση των πιο πάνω, δεν πρόκειται ως ΕΔΟΝ να συναινέσουμε σε αυτά τα σφαγιάστηκα μέτρα που θα καταδικάζουν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τη νεολαία και τους άνεργους σε φτώχεια και ανέχεια. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε να βρεθεί η Κύπρος στον καταστροφικό δρόμο, που βρέθηκαν άλλοι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωση. Δεν πρόκειται να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Ο εμπαιγμός του λάου μας πρέπει να σταματήσει για αυτό καλούμε όλα τα Κόμματα να καταψηφίσουν αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη συμφωνία μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης».

Ως οργάνωση νεολαίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, καλούμε την κυπριακή νεολαία, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, άνεργους, αλλά και τις άλλες πολιτικές οργανώσεις νεολαίας και φορείς, να συμμετέχουν μαζικά, οργανωμένα και υπεύθυνα στην σημερινή κινητοποίηση η ώρα 15.30, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δημιουργώντας ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης στις αντινεανικές και αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε Επίσης