Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟμοβροντία κατά του Αναστασιάδη για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ συμφωνία στις Βρυξέλλες με την...

Ομοβροντία κατά του Αναστασιάδη για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ συμφωνία στις Βρυξέλλες με την Τρόϊκα

-

Σάββατο, 16 Μάρτιος 2013

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ – Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το ΑΚΕΛ δεν εγκρίνει όσα αποφασίστηκαν στο Γιούρογκρουπ, δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Άντρος Κυπριανού. Απέφυγε να πει ποια στάση θα τηρήσει το ΑΚΕΛ στην Βουλή, αλλά τόνισε ότι από την αρχή το κόμμα είχε ταχθεί εναντίον του κουρέματος των καταθέσεων.

Ο Α. Κυπριανού δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι σήμερα ζήτησε την άποψη δυο οικονομολόγων όχι από τον χώρο του ΑΚΕΛ, οι οποίοι του έκαναν λόγο για παταγώδη αποτυχία.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ υποσχόταν για το αντίθετο, τελικά συναίνεσε σε όλα τα οποία απέρριψε προηγουμένως ο Δημήτρης Χριστόφιας, τόσο για κούρεμα καταθέσεων όσο και για ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι διακηρύξεις της Ε.Ε περί αλληλεγγύης ήταν λόγια κενού περιεχόμενου αφού φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήθελαν να τιμωρήσουν την Κύπρο.

Ο Α. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Η ΕΔΕΚ επικρίνει την κυβέρνηση ότι φάνηκε μικρότερη των περιστάσεων, εξαπάτησε τον λαό και υπέκυψε σε πιέσεις.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα, ζήτησε δημοψήφισμα, ενώ κάλεσε επίσης σε παλλαϊκή συγκέντρωση έξω από την Βουλή και το προεδρικό όταν θα συνεδριάσει το νομοθετικό σώμα.

Μίλησε επίσης για τελειωτικό κτύπημα και τόνισε ότι οι καλές σχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τους φίλους του στην ΕΕ, λειτούργησαν τελικά ως μοχλός πίεσης για να συναινέσει σε απαράδεκτα αιτήματα.

Ο κύριος Σιζόπουλος χαρακτήρισε τις αποφάσεις για κούρεμα καταθέσεων ως πρωτάκουστες, αδιανότητες και απαράδεκτες

Διερωτήθηκε επίσης γιατί η Κύπρος πρέπει να υπογράψει και μνημόνιο, ενώ άφησε σαφείς αιχμές ότι στόχος είναι στο τέλος της ημέρας να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο.

Η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων δεν ήταν κάτι αναμενόμενο και θα πρέπει τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ να εξετάσουν τις εξελίξεις, δήλωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Μίλησε πάντως για σκληρά και απαράδεκτα μέτρα και παραδέχθηκε ότι ήταν πιο ανώδυνο το μνημόνιο που κατατέθηκε τον Ιούλιο.

Ο κύριος Χριστοφόρου επέκρινε τον Πρόεδρο Χριστόφια επειδή δεν έκανε αποδεκτό το 1ο μνημόνιο με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πάντως ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και για αυτό αναμένεται η επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλλες.

To ΔΗΚΟ εκτιμά ότι πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση και μετά να διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΔΗΚΟ αξιολογά την κατάσταση στη βάση όλων των δεδομένων που έχει στη διάθεση του και θα τοποθετηθεί επί του θέματος εντός της ημέρας.

Παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί απαράδεκτους τους εκβιασμούς που άσκησαν σε βάρος της Κύπρου διάφοροι παράγοντες της Ε.Ε.

Ως τεράστιο χαστούκι στην κυπριακή οικονομία χαρακτήρισε το κούρεμα καταθέσεων ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Έκανε λόγο για κακή εξέλιξη που οδηγεί την κυπριακή οικονομία σε δυσμενείς περιπέτειες.

Ο κύριος Περδίκης είπε επίσης ότι από μόνο του το κούρεμα δεν είναι κακό μέτρο αλλά πρέπει να εξεταστούν οι αποφάσεις στο σύνολο τους.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα του κινήματος των οικολόγων.

Αν η εναλλακτική επιλογή ήταν η χρεοκοπία τότε η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων είναι το μη χείρον βέλτιστων δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Ο Μιχάλης Πήλικος σημείωσε ωστόσο ότι έχει πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μην καταρρεύσει καμία τράπεζα.

Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ώστε να μην μπορούν οι καταθέτες να πάρουν όλα τα χρήματα τους.

Διαβάστε Επίσης