Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕUROGROUP: Τα βασικά σημεία της απόφασης για τη στήριξη της Κύπρου

ΕUROGROUP: Τα βασικά σημεία της απόφασης για τη στήριξη της Κύπρου

-

Μάρτιος 2013

ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΣ ΔΝΤ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση δέκα ωρών, που πέρασε από πολλά στάδια εξαιτίας της ιδιαίτερα σκληρής στάσης του ΔΝΤ, αλλά και ορισμένων εταίρων, που πίεζαν για επιβολή σημαντικού φόρου στο κεφάλαιο των καταθετών, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε οδυνηρή απόφαση, η οποία θα μπορούσε, όμως, να είναι πολύ χειρότερη.

Κατ’ αρχήν οι εταίροι δεσμεύθηκαν σε μια στήριξη της Κύπρου της Κύπρου μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ, το σημαντικότερο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από την Ευρωζώνη, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει, όπως είπε, εισήγηση στο ΔΣ του διεθνούς οργανισμού να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με ποσό που θα καθοριστεί.

Από την πλευρά της, η κυπριακή αντιπροσωπεία δεσμεύθηκε στην αναπροσαρμογή του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων, ο οποίος θα κυμανθεί μεταξύ 20-25%, το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, θα επιβληθεί ένας εφάπαξ φόρος αλληλεγγύης και σταθερότητας, ο οποίος θα εφαρμοστεί κλιμακωτά στο κεφάλαιο των καταθέσεων. Για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ θα ανέλθει σε 6,75% και για ποσά καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε 9,9%.

Πάντως, η Κυβέρνηση θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν οι καταθέτες από τις παραπάνω εφάπαξ μειώσεις με τη χορήγηση του ισόποσου των απωλειών σε μετοχές κυπριακών τραπεζών.

Αυξάνεται ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο από 10% σε 12,5%, ενώ η Κυβέρνηση αρνήθηκε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θεωρώντας ότι θα είναι πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντειζελμπλουμ, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντειζελμπλουμ η Κύπρος είχε μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, που ήταν ο υπερτροφικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Απέδωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιβάλλεται φόρος στο κεφάλαιο των καταθέσεων στο ότι έπρεπε να γίνει ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών.

Πρόσθεσε επίσης ότι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν το κυπριακό χρέος θα καταστεί βιώσιμο δεδομένου ότι δεν θα ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ το 2020.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, αλλά η συνεισφορά αυτή δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Εργασθήκαμε σκληρά για να καταλήξουμε σε μια λύση που θα φέρει στην Κύπρο τη σταθερότητα, 9 μήνες μετά την υποβολή τους αιτήματός της για στήριξη, είπε από την πλευρά του ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και η πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε καθυστέρησαν σοβαρά τη λήψη απόφασης με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι εκπληρώθηκαν τα τρία πράγματα που ζητούσε ο διεθνής οργανισμός, δηλαδή μια βιώσιμη λύση, πλήρη χρηματοδότηση και δίκαια κατανομή των βαρών. Το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει και εγώ θα κάνω σχετική εισήγηση στο ΔΣ, κατέληξε, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό.

Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ …

Σύσταση στο εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, θα κάνει η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία καλωσόρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ εξέδωσε δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση του Eurogroup, στην οποία αναφέρει: «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».

Το ΔΝΤ, προσθέτει, «πάντα έλεγε ότι θα υποστηρίζαμε μια λύση που θα ήταν βιώσιμη, πλήρως χρηματοδοτούμενη, και που θα κατανείμει κατάλληλα το μοίρασμα του βάρους. Σε αυτή τη βάση πιστεύω ότι το συμφωνηθέν πακέτο πληροί τους τρεις αυτούς στόχους. Σε αυτή τη βάση, προτίθεμαι να προβώ σε εισήγηση στο εκτελεστικό μας συμβούλιο για να συνεισφέρει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του πακέτου».

Διαβάστε Επίσης