Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ δανειακή σύμβαση της Κύπρου στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup

Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup

-

2013

Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει την Τετάρτη πως το ύψος του κυπριακού πακέτου οικονομικής βοήθειας θα είναι κοντά στα €10 δις και κάτω από τα €17 που υπολογιζόταν αρχικά. Στο μεταξύ, τηλεγράφημα του Ρόιτερς αναφέρει πως σύμφωνα με πηγές, επίσημοι της ΕΕ και του ΔΝΤ προγραμμάτιζαν να εργαστούν όλο το βράδυ χθες στις Βρυξέλλες με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί.

Το πακέτο, προστίθεται, αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φορολογιών, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης, σημειώνεται η πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας και από τη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο, με επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δοθεί στην Κύπρου και πιθανή μείωση του επιτοκίου, σύμφωνα με πηγές.

Όπως αναφέρεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του πλαισίου του προγράμματος αυτό θα παρουσιαστεί πριν το μεσημέρι σήμερα στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσον το σχέδιο επιτυγχάνει τη σταθερή μείωση του χρέους της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι αυτό είναι βιώσιμο.

Στη συνέχεια και, συγκεκριμένα, στις 1700 ώρα Βρυξελλών θα συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το πακέτο. Σύμφωνα με επίσημους, που επικαλείται το Ρόιτερς, το καλύτερο που ελπίζεται να επιτευχθεί είναι μια «πολιτική συμφωνία» επί της πρότασης, εφόσον μπορεί να χρειάζονται ακόμη κάποια στοιχεία από τη Ρωσία για να οριστικοποιηθούν οι όροι.

Υπάρχει προγραμματισμός, προστίθεται, για ακόμη μια συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Μόσχα και οι επίσημοι θα έχουν μια πιο συγκεκριμένη αντίληψη για το σχήμα του σχεδίου διάσωσης.

Επαφές Προέδρου στις Βρυξέλλες ενόψει Γιούρογκρουπ

——————————————————-

Αλλεπάλληλες συναντήσεις πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίας του Γιούρογκρουπ για τη στήριξη της Κύπρου.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρόμπει και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ συνέχισε τις επαφές με ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.Ενωρίτερα χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά.

Κύπριος αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια. Αναγνώρισε, ωστόσο, την πολυπλοκότητα του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Εμείς θέλουμε συμφωνία το συντομότερο ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα και να γίνει επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, είπε, ενώ ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Διαβάστε Επίσης