Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΤην ανακολουθία λόγων και πράξεων του Προέδρου Αναστασιάδη καταγγέλλει ο Γ.Γ. του...

Την ανακολουθία λόγων και πράξεων του Προέδρου Αναστασιάδη καταγγέλλει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

-

ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΟΣΟ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ»

Την σοβαρή ανακολουθία ανάμεσα στα όσα έλεγε ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά και στα όσα πράττει μετεκλογικά για τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του εταιρικού φόρου, κατήγγειλε σήμερα ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Α. Κυπριανού είπε ότι «όσο προχωρούν οι συζητήσεις με την Τρόικα για τη συνομολόγηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, τόσο κορυφώνονται οι ανησυχίες μας. Αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι ενώ τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε καταλήξει σε κατ’ αρχή συμφωνία με την Τρόικα και η προεκλογική δέσμευση του κ. Αναστασιάδη ήταν ότι θα τη βελτίωνε, τώρα διαπιστώνουμε ότι τίθενται ολοένα και πρόσθετες απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που οδηγούν σε νέο, δεύτερο, οδυνηρότερο Μνημόνιο».

Στη σύσκεψη αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Προεδρικό, «ο κ. Αναστασιάδης είχε αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα με τη δέσμευση ότι δεν θα ακολουθήσει καμία άλλη προσθήκη. Διαπιστώνουμε ότι προστίθενται συνεχώς και νέες απαιτήσεις από την Τρόικα στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής συνοχής, που αν γίνουν αποδεχτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην κυπριακή κοινωνία, θα πλήξουν την κοινωνική συνοχή και θα αυξήσουν την ανεργία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «επειδή επιχειρείται ωραιοποίηση της κατάστασης από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ, είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ σε κάποια βασικά ζητήματα, που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας».

«Στη σύσκεψη του Προεδρικού», είπε, «είχαμε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το πώς προχωρούμε. Η πρόταση μας απορρίφθηκε και η Κυβέρνηση αρκέστηκε σε γενική ενημέρωση, την οποία υποχρεώθηκε να εμβαθύνει μετά από πολλές ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλα. Καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε σε ζητήματα όπως μέτρα για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια».

«Η επιμονή της Κυβέρνησης», ανέφερε, «να διαπραγματεύεται με την Τρόικα δίχως να διαβουλεύεται με τα κόμματα σημαίνει αυτομάτως και την ανάληψη ακεραίας της ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι «επειδή, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, σχεδόν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σύσκεψη του Προεδρικού έχουν δημοσιοποιηθεί, επιθυμώ από μέρους του ΑΚΕΛ, να δηλώσω τα εξής: Υπάρχει σοβαρή ανακολουθία ανάμεσα στα όσα έλεγε ο κ. Αναστασιάδης προεκλογικά και στα όσα πράττει μετεκλογικά. Τρανταχτά παραδείγματα τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και του εταιρικού φόρου».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «λίγες μόνο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, πέραν από τις δημόσιες του δεσμεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε γραπτή επιστολή στους υπαλλήλους των Ημικρατικών οργανισμών στην οποία ανέφερε πως ‘η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια στο Πλαίσιο Συμφωνίας των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ που αποτελεί την πολιτική βάση της δικής μας υποψηφιότητας. Ότι δηλαδή τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών (CYTA, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων)…θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εξεύρουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και άλλους τρόπους που θα το καταστήσουν βιώσιμο, ώστε να αποτρέψουμε την ενεργοποίηση της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις, που περιλήφθηκε στο μνημόνιο συναντίληψης το οποίο συνομολόγησε η κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα’».

Αντί τούτου, πρόσθεσε, «είναι προφανές ότι αποδέχτηκε την ιδιωτικοποίηση των οργανισμών αυτών και προσπαθεί με διάτρητα επιχειρήματα να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες».

Στο θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ενώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο κ. Αναστασιάδης ήταν λάβρος κατά της μικρής και προσωρινής αύξησης του, χαρακτηρίζοντας την ως καταστροφική για την οικονομία, σήμερα αποδέχεται μεγαλύτερη και μόνιμη αύξηση λέγοντας ότι δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Την ίδια υποκριτική στάση τηρούν και σχετικοί επαγγελματικοί σύνδεσμοι».

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι «ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες που αναφέρονται σε συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης των συνταξιοδοτικών ταμείων. Αν αυτές ισχύουν, εκφράζουμε τις έντονες μας ανησυχίες για το προηγούμενο που δημιουργείται και το οποίο δυνατό να θέσει βόμβα στα θεμέλια διαχρονικών κατακτήσεων των εργαζομένων».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των αναγκών της κυπριακής οικονομίας. Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως βεβαιώσαμε από την πρώτη στιγμή τον κ. Αναστασιάδη. Δηλώνουμε και τώρα την ετοιμότητα μας να τον στηρίξουμε αν φανεί συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις».

«Δεν πρόκειται όμως το ΑΚΕΛ να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδικάζουν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά ή τους συνταξιούχους σε αδιέξοδα και στο δρόμο, εκεί που βρέθηκαν άλλοι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Διαβάστε Επίσης