Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕντός των εκτιμήσεων η πορεία ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δηλώνει ο Διοικητής της...

Εντός των εκτιμήσεων η πορεία ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δηλώνει ο Διοικητής της ΚΤ

-

Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013

Σημαντικό βήμα για να επωφεληθεί του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποτελεί για την Ιρλανδία η πρώτη έκδοση, από την ημέρα διάσωσης της, μακροπρόθεσμων ομολόγων, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Διοικητής της ΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης βρίσκεται εντός της προβλεπόμενης πορείας και ότι το αδιέξοδο στις ιταλικές εκλογές δεν αυξάνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Η Ιρλανδία, σύμφωνα με το Reuters, πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου από την ημέρα διάσωσης της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να γίνει η πρώτη χώρα από αυτές που έχουν δεχθεί βοήθεια που επιστρέφει στις αγορές για χρηματοδότηση.

Το Δουβλίνο πλησιάζει την εκπλήρωση των όρων με τους οποίους θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά δεν τους πληροί ακόμη, είπε ο κ. Δημητριάδης.

“Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για το OMT», είπε, προσθέτοντας ότι “για την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, κάποιος πρέπει να εξετάσει ολόκληρο το ευρύ φάσμα των προθεσμιών λήξης.”

Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε την άποψη ότι ενδεχομένως η ΕΚΤ να θέλει να διαφυλάξει το πρόγραμμα OMT αποκλειστικά και μόνο για τις μεγάλες χώρες, κυρίως για την Ισπανία και την Ιταλία.

“Δεν έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμα για συγκεκριμένες χώρες. Το OMT δεν έχει σχεδιαστεί για μικρές ή μεγάλες χώρες”, σημείωσε.

«Μόλις μια χώρα πληροί τις απαιτήσεις του προγράμματος, τότε το μέγεθος της δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εναντίον της ή υπέρ της”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ο κ. Δημητριάδης είπε στη συνέντευξη του στο Reuters ότι οι ιταλικές εκλογές, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, «δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης”, προσθέτοντας ότι μια σταθερή ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει πιο γρήγορα.

Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης τα πάνε καλά στην προσπάθειά τους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές πλησιάζουν στο τέλος αυτού του δρόμου και πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

“Δεν έχουμε διέλθει όλη τη δημοσιονομική προσαρμογή, αν και είμαστε προς το τέλος», σημείωσε.

“Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να κτίσουμε περαιτέρω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση”, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η εκτίμηση για μέσο πληθωρισμό 1,3% το 2014, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι πρόβλημα που χρειάζεται άμεση δράση, ακόμη κι αν είναι πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ του 2%.

“Είναι σίγουρα χαμηλός, αλλά δεν το βλέπω ως πολύ χαμηλό… η πολιτική της αναμονής και βλέπεις είναι μια λογική στάση”, είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε τα επίπεδα που βρίσκονται τα επιτόκια της ΕΚΤ ως στηρικτικά της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ “παραμένει διευκολυντική”.

Είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ εργάζεται πάνω στους κανόνες που διέπουν τις εγγυήσεις των δανείων που προσφέρει.

«Κάποιος πρέπει να εκτιμήσει ότι το πλαίσιο εγγυήσεων είναι πολύ περίπλοκο, και πρέπει αναμφισβήτητα να απλοποιηθεί, σημείωσε.

Αλλά απέκλεισε την εφαρμογή ενός νέου μακροπρόθεσμου προγράμματος παροχής ρευστότητας καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναλάβει περαιτέρω δράση για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, σε σύγκριση με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης.

“Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μη συμβατικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, περισσότερο από άλλους», είπε, όταν ρωτήθηκε για τις δυσκολίες χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Διαβάστε Επίσης