Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ«Εμπρός για την επανένωση, κόντρα στο θα-ΝΑΤΟ» - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ...

«Εμπρός για την επανένωση, κόντρα στο θα-ΝΑΤΟ» – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΟΝ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ

-

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

Ομιλία του Γ.Γ. του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, Χάρη Καράμανου, στην Ετήσια Παγκύπρια Εκδρομή στο Τρόοδος, κάτω από το σύνθημα: «Εμπρός για την επανένωση, κόντρα στο θα-ΝΑΤΟ»:

Όπως λέει και ο ύμνος της ΕΔΟΝ, «Βροντερή, ακαταμάχητη, βαριά, απ’ τον Όλυμπο της Κύπρου κατεβαίνει, η φωνή που διατάζει: ΛΕΥΤΕΡΙΑ, της ΕΔΟΝ η προσταγή η θεριεμένη». Για αυτή την λευτεριά αγωνιζόμαστε και σήμερα, όπως ο Τεύκρος Ανθίας έγραφε τότε τον ύμνο της ΑΟΝ-ΕΔΟΝ.

Είμαστε λοιπόν και πάλι εδώ, συνεπείς στο ραντεβού μας. Άλλωστε αυτή η εκδρομή έχει βαθιές τις ρίζες στα χρόνια. Είναι ακόμα μια πολλοστή απόδειξη ότι η ΕΔΟΝ αντέχει στις αντιξοότητες και βγαίνει ακόμη πιο δυνατή και ικανή. Μπορεί και έχει την ικανότητα να απευθύνεται και να βρίσκει ανταπόκριση, να συγκινεί και να συνεπαίρνει τους νέους και τις νέες, με αγώνες, με διεκδικήσεις, με προτάσεις.

EDON TROODOS - POREIA 2«Εμπρός για την επανένωση, κόντρα στο θα-ΝΑΤΟ». Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης που πραγματοποιεί η ΕΔΟΝ. Επίκαιρο όσο ποτέ. Από την ψηλότερη κορφή της πατρίδας μας, στέλλουμε το μήνυμα ότι ο λαός της Κύπρου αρνείται να δώσει συγχωροχάρτι στους φονιάδες των λαών, αρνείται να πολεμά για ΗΠΑ και Αγγλία, αρνείται να δηλώσει υποταγή σε αυτούς που σχεδίασαν και εκτέλεσαν με τις ευλογίες τους την εισβολή και την κατοχή. Το αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος το βλέπουμε καθημερινά πάνω στον Πενταδάκτυλο. Ο κυπριακός λαός πλήρωσε και πληρώνει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς και δομές, δυστυχώς, θέλει να μας εντάξει ο νέος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης. Στον Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», για αρχή, και στην πορεία στην πλήρη ένταξη μας στο ΝΑΤΟ.

Στέλλουμε σήμερα το πρώτο, μαζικό και ισχυρό μήνυμα στην νέα Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε, η μικρή μας πατρίδα να ενταχτεί σε ένα τέτοιο επιθετικό Οργανισμό, όπου θα αποτελέσει πισωγύρισμα στον αγώνα του λαού μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, την ώρα που διεκδικούμε πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, την ώρα που ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για μια Κύπρο ανεξάρτητη, ομόσπονδη, επανενωμένη, μακριά από κατοχικούς στρατούς, πατρίδα όλων των Κυπρίων. Το επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι αν η νέα Κυβέρνηση συνεχίσει αυτή την μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, τότε να είναι σίγουρη ότι θα μας βρει απέναντι της. Θα αντισταθούμε. Όχι μόνο η Αριστερά, άλλα ο κάθε δημοκράτης Ε/κύπριος και Τ/κύπριος.

Εμείς, η νέα γενιά, δε συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Θα αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον εθνικισμό – σοβινισμό, τον καλύτερο σύμμαχο του ιμπεριαλισμού και των σχεδίων του. Είναι χρέος όλων μας με ειρήνη να τιμήσουμε τον αγώνα που έδωσαν στο παρελθόν, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή τους, ο Καβάζογλου, ο Μισιαούλης και ακόμα πολλοί εργατικοί ηγέτες, διανοούμενοι και προοδευτικοί. Την ειρήνη θα πρέπει να την κτίσουμε σαν ένα γερό οικοδόμημα που δεν γκρεμίζεται. Εμείς ζυμώνουμε με τον ιδρώτα μας τον αγώνα, όπως οι οικοδόμοι φτιάχνουν το τσιμέντο.

Εμπρός για εκείνους τους συντρόφους μας και για μας να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης και της επανένωσης με κόκκινα γαρίφαλα! Εμπρός για μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική, γη όλων των Κυπρίων, γη των κοριτσιών που γελούν, γη των αγοριών που μεθούν, γη του μύρου, του χαιρετισμού, Κύπρος της αγάπης και του ονείρου. Για αυτή την Κύπρο θα παλεύουμε.

Ζήτω ο λαός μας!

Ζήτω η κοινή μας πατρίδα!

Ζήτω η μάνα Κύπρος!

EDON TROODOS - OXI STO THA- NATO 5

Διαβάστε Επίσης