Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑύξηση εταιρικού και φόρο υπεραξίας επιθυμούν οι διεθνείς δανειστές από την Κύπρο

Αύξηση εταιρικού και φόρο υπεραξίας επιθυμούν οι διεθνείς δανειστές από την Κύπρο

-

08 Μάρτιος 2013

Οι διεθνείς δανειστές θα επιθυμούσαν από την Κύπρο να προχωρήσει στην αύξηση του καθαρού εταιρικού φόρου και την επιβολή φόρου υπεραξίας, καθώς επίσης στην είσπραξη φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η Κύπρος χρειάζεται έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ – σχεδόν όσο και το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – σε δάνειο έκτακτης ανάγκης, που θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει στην ανακεφαλαιοποίηση μεγάλου μέρους του τραπεζικού της τομέα, που έχει πληγεί από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς και στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και των δαπανών της κυβέρνησης.

Το ποσό θεωρείται μικρό σε σύγκριση με το ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά φορείς χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες, ιδίως στη Γερμανία που έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, επιθυμούν να περιορίσουν την έκθεση των φορολογουμένων, στη διάσωση της Κύπρου, καθώς οι προγενέστερες διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, έκαναν την κοινή γνώμη απρόθυμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του νότου.

Eνας αξιωματούχος, ενημέρωσε για τις συνομιλίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας, και δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

“Oλες αυτές οι επιλογές είναι στο τραπέζι σήμερα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία”, είπε ο αξιωματούχος. Ο φόρος υπεραξίας, θα μπορούσε να εισαχθεί μόνο προσωρινά, για τρία χρόνια, και θα παρείχε στην κυβέρνηση ένα επιπλέον έσοδο 200-300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ονομαστικός εταιρικός φόρος, ο οποίος τώρα ανέρχεται στο 10%, θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί από 11 χώρες της ζώνης του ευρώ από τον επόμενο χρόνο, είναι μια ιδέα της τρόικας, που η Κύπρος δεν υποστηρίζει προς το παρόν. Ο φόρος θα καθορίζεται στο 0,01% της αξίας των συναλλαγών για τα παράγωγα και στο 0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Διαβάστε Επίσης