«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει θεοκρατικό καθεστώς, αλλά είναι ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος, στο οποίο δεν είναι δυνατό να γίνονται αποδεχτές αναχρονιστικές πρακτικές που δεν παρουσιάζονται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι κομματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, η διεκδίκηση ρόλου και μάλιστα θεσμικού σε μια σειρά από ζητήματα της πολιτείας, κάθε άλλο παρά συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος, στον 21ο αιώνα», είπε.
Όπως πρόσθεσε «η διεκδίκηση θεσμικού ρόλου από πλευράς ηγεσίας της Εκκλησίας στα θέματα της παιδείας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεχτή», σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε επίσης, παρά να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας για την επιμονή της ηγεσίας της εκκλησίας να αναδεικνύει ανύπαρκτα ζητήματα περί της ελληνικότητας ή μη της παιδείας μας».
Επίσης, ανέφερε πως «δεν θεωρούμε ότι επιδεικνύεται σεβασμός στα δημοκρατικά ή ανθρώπινα δικαιώματα όταν αναγκάζεις διά της βίας και κατά παράβαση της νομοθεσίας τους μαθητές που δεν το επιθυμούν, να συμμετέχουν υποχρεωτικά στο μάθημα των Θρησκευτικών, ούτε πιστεύουμε είναι θεμιτό η ηγεσία της Εκκλησίας να στοχοποιεί οποιοδήποτε πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Πιτσιλλίδη, καλώντας τον μάλιστα να μην λέει τις προσωπικές του απόψεις όταν μιλά ως Θεολόγος».
«Ανεξαρτήτως της ουσίας των όποιων απόψεων του κ. Πιτσιλλίδη επί των θεμάτων που η Ιερά σύνοδος διαφωνεί μαζί του», ανέφερε, «θεωρούμε ως αφοριστικές και αναχρονιστικές τέτοιου είδους προσεγγίσεις από πλευράς της ηγεσίας της Εκκλησίας, η οποία πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι σέβεται τη διαφορετική άποψη που προέρχεται από ένα επιστήμονα- θεολόγο».
Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για το πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το ρόλο της ηγεσίας της Εκκλησίας και τις παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα.