Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚανένα δεν έπεισε στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη

Κανένα δεν έπεισε στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη

-

Μάρτιος 2013

ΑΚΕΛ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ

Για θριαμβολογίες της Κυβέρνησης αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από την πρόσφατη συνεδρία στις Βρυξέλλες «μιλούν από μόνα τους για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος».

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι, χωρίς καμιά πρόθεση υπερβολής, δαιμονοποίησης ή εξιδανίκευσης των αποφάσεων του Eurogroup, το πρόβλημα της Κύπρου δεν έχει αναγνωριστεί ως συστημικό, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το κούρεμα καταθέσεων.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζεται η στοχοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, όσο και την εικόνα της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο.

Εξάλλου, ανέφερε ότι όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα για την προστασία των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, «αλλά ουσιαστικά, από τους γνωστούς ευρωπαϊκούς κύκλους, θεωρείται δεδομένο το ξεπούλημα τους».

Ως τέταρτο σημείο, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι παρά την μέχρι πρότινος άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποδεχθούν την ανάληψη από πλευράς ιδιωτικής εταιρείας της διενέργειας ελέγχου για το ξέπλυμα, αυτό τελικά είναι που έχει αποφασιστεί.

«Η συναίνεση από πλευράς Κυβέρνησης στην απαίτηση της Τρόικας για τη διενέργεια ελέγχου από ιδιωτική εταιρεία, παρουσιαζόμενη ως μεγάλη επιτυχία και όχι ως αναγκαία υπό τις περιστάσεις υποχώρηση, αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία προς τον κυπριακό λαό» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι παραμένει ασαφές ποια ακριβώς θα είναι η εμπλοκή της Κεντρικής Τράπεζας και της Moneyval, όπως παραμένουν άγνωστοι και οι όροι εντολής που θα έχει η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία, επιτείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε καταθέσει γραπτώς τη θέση της Κύπρου στο προτελευταίο Eurogroup επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, την παραβίαση τόσο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσο και του κυπριακού Συντάγματος σε περίπτωση ανάληψης από ιδιωτική εταιρεία, της σχετικής έρευνας για το ξέπλυμα.

Τέλος, είπε ότι ο καθορισμός ως χρονικού ορόσημου το τέλος Μαρτίου για ολοκλήρωση της συζήτησης για τη δανειακή σύμβαση, αποτελεί μεν θετικό στοιχείο το οποίο όμως θα κριθεί αν θα παραμείνει τέτοιο, αναλόγως του περιεχομένου της δανειακής σύμβασης και των προνοιών που θα συμπεριληφθούν στα ουσιώδη ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Σ’ αυτό είναι που θα κριθεί η νέα Κυβέρνηση, η οποία εφόσον ακολουθήσει μια διεκδικητική πολιτική απέναντι στις επιβουλές της Τρόικας και ορισμένων εταίρων μας, θα έχει και την στήριξη του ΑΚΕΛ» κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.

Διαβάστε Επίσης