Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΒρετανική προειδοποίηση για φυγή κεφαλαίων από Κύπρο λόγω φόβων για κούρεμα καταθέσεων

Βρετανική προειδοποίηση για φυγή κεφαλαίων από Κύπρο λόγω φόβων για κούρεμα καταθέσεων

-

06 Μάρτιος 2013

ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΑΣΑΝ 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Σε εμβάθυνση της κυπριακής κρίσης λόγω φυγής κεφαλαίων που προκαλείται από τους φόβους για «κούρεμα» επί των καταθέσεων αναφέρεται δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Επικαλούμενος κυπριακές πηγές, ο οικονομικός συντάκτης-αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ αναφέρει πως κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου οι τράπεζες στην Κύπρο έχασαν 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταθέσεων.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι τον Ιανουάριο η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε απώλεια καταθέσεων σε ύψος 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά τον τελευταίο μήνα το ποσό που έφυγε υπολογίζεται γύρω στο 12% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Αναφέρεται επίσης ότι η κρίση στην Κύπρο βαθαίνει σε όλα τα μέτωπα, με αναφορά στην άνοδο της ανεργίας και την επάρκεια της ρευστότητας του κράτους έως το Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος στην Κύπρο, σημειώνεται ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που κατά κύριο λόγο τις διατυπώνουν επιχειρούν με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, να διαφοροποιηθούν από την Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών στη χώρα τους.

Τραπεζικοί ειδικοί, γράφει η εφημερίδα, λένε πως τα περισσότερα από τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο βρίσκονται σε παραρτήματα ρωσικών τραπεζών όπως η κρατική VTB ή ακόμα και σε μεγάλες βρετανικές τράπεζες.

Τραπεζίτης δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι να κυνηγήσουν αυτές τις τράπεζες διότι θα ήταν παράνομο και θα συνεπαγόταν κατάσχεση περιουσίας του ρωσικού κράτους.

Διαβάστε Επίσης