Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝτέισελμπλουμ: Θα εργασθούμε ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο μέσα...

Ντέισελμπλουμ: Θα εργασθούμε ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Κύπρο μέσα στο Μάρτιο

-

: Τρίτη, 05 Μάρτιος 2013

ΤΟ EUROGROUP ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο στόχος της Ευρωζώνης είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου μέχρι το τέλος Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εurogroup, ο Πρόεδρος του Γερούν Ντεισελμπλουμ, καλώντας όλες τις πλευρές να εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση μετά τη συζήτηση που έγινε για την Κύπρο, το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές και στις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

«Οι πρώτες ανταλλαγές απόψε ων με τη νέα κυβέρνηση ήταν χρήσιμες, με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Eurogroup καλωσορίζει την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία μετέφερε ο Υπουργός Σαρρής για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης, το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά του, το Eurogroup επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει την δημοσιονομική σταθερότητα.

Το Eurogroup έχει ενημερωθεί ότι η προκαταρκτική εργασία για ολοκλήρωση ενός Μνημονίου Συναντίληψης έχει προχωρήσει και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επισπεύσουν την εργασία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική ενσωμάτωση του προγράμματος το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου στο σύντομο μέλλον, ενόψει της προόδου των συζητήσεων μεταξύ των κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ανατεθεί ο έλεγχος της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος στη moneyval υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Ντεισελμπλουμ απάντησε ότι κατά τη λήψη της απόφασης βρισκόταν σε κάποια συνάντηση και ότι «κατά την δική μου αντίληψη πρόκειται για ιδιωτική εταιρία. Γιατί αυτό ήταν τον κρίσιμο σημείο.»

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο κουρέματος χρέους και καταθέσεων, ο κ. Ντεισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας: «Επιδιώκουμε βιώσιμη λύση και το ζήτημα των στοιχείων που θα περιλαμβάνει θα συζητηθεί τότε», κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης