Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓια κίνδυνο άτακτης χρεοποκοπίας της Κύπρου και εγκατάλειψη της Ευρωζώνης, μιλά ο...

Για κίνδυνο άτακτης χρεοποκοπίας της Κύπρου και εγκατάλειψη της Ευρωζώνης, μιλά ο Όλι Ρεν

-

: Κυριακή, 03 Μάρτιος 2013


ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και ασκεί κριτική στην γερμανική Κυβέρνηση, η οποία, όπως εξηγεί, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της χώρας.

“Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία”, δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” και τονίζει:

“Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι η υπόσχεση των χωρών της Ευρωζώνης να διατηρήσουν την ενότητα της νομισματικής ένωσης είχε καθησυχαστική επίδραση στις αγορές και συνεχίζει:

“Δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύσουμε αυτή την επιτυχία”.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο Φινλανδός Επίτροπος απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το μήνυμα που δόθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας:

“Ενώπιον ενός μέσου όρου χρέους στο 90% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν βλέπω περιθώριο να εγκαταλείψουμε τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Δε λύνουμε τα προβλήματα ανάπτυξης προσθέτοντας νέα χρέη στα ήδη υπάρχοντα”.

Διαβάστε Επίσης