Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤΡΑΒΑΤΕ ΜΕ, ΚΙ’ ΑΣ ΚΛΑΙΩ..Toυ Γιαννάκη Κολοκασίδη: Αναστασιάδη προεκλογικές και μετεκλογικές...

ΤΡΑΒΑΤΕ ΜΕ, ΚΙ’ ΑΣ ΚΛΑΙΩ..Toυ Γιαννάκη Κολοκασίδη: Αναστασιάδη προεκλογικές και μετεκλογικές θέσεις για ιδιωτικοποιήσεις…

-

: Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014


Του Γιαννάκη ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ*

«Για όλα φταιν οι προηγούμενοι». Αυτή θα είναι η μόνιμη επωδός των κυβερνώντων για τους επόμενους μήνες ίσως και χρόνια.

Μέσα σ’ αυτή τη λογική μάς λεν ότι άφησε βαριά κληρονομιά η κυβέρνηση Χριστόφια διότι η κατ’ αρχή συμφωνία με τη Τρόικα προβλέπει τάχα ιδιωτικοποιήσεις.

Η κατ’ αρχή συμφωνία ΔΕΝ προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις. Όταν η Τρόικα επέμενε εδώ και τώρα σε ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση Χριστόφια κατάφερε με την επιμονή και τη σταθερότητα της να περιληφθεί ενάμιση γραμμή η οποία λέει ότι σε περίπτωση που το χρέος είναι μη βιώσιμο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων. Συζητώ ξανά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων σημαίνει: είτε πάω και στο τραπέζι συζητώ τρόπους να ιδιωτικοποιηθούν οι Ημικρατικοί, είτε πάω και στο τραπέζι ξαναθέτω την πάγια θέση μου και αρνούμαι τις ιδιωτικοποιήσεις και επιχειρηματολογώ ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της Κύπρου. Ο Χριστόφιας έκαμε ξεκάθαρη την πρόθεση του δηλώνοντας ότι δεν υπογράφει μνημόνιο με ιδιωτικοποιήσεις. Και κακοφάνησε τους «εταίρους» μας…

Νάρθουμε τώρα στο σήμερα. Η Τρόικα προφανώς θέτει και πάλιν θέμα ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα όπως φαίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι μέσα στην φιλοσοφία και το ντι εν έι των ανθρώπων. Δεν μπορεί να υπάρξει νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με ισχυρό δημόσιο τομέα. Πώς να το κάνουμε δηλαδή.

Τι θα κάμει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον οποίο οι «εταίροι» μας, που δεν ξεγελιούνται από προεκλογικά τερτίπια και συμφωνητικά, θεωρούν ότι είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων;

Υπάρχουν και πάλιν δυο δρόμοι. Είτε παν και λέν στους Τροϊκανούς «δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αφού τις προβλέπει όπως τις προβλέπει το κατ’ αρχήν μνημόνιο προχωρούμε σ’ αυτές». Είναι δηλαδή αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «τράβα με, κι’ ας κλαίω».

Είτε πάει στους Τροϊκανούς και τους λέει: «Ανεξάρτητα από τι προβλέπει ή δεν προβλέπει η κατ’ αρχήν συμφωνία ΔΕΝ αποδέχομαι ιδιωτικοποιήσεις». Και να προσπαθήσει να πείσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών και μάλιστα κερδοφόρων δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της Κύπρου.

Πολύ φοβούμαι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα κινηθεί στο πρώτο σενάριο. Γιατί ασπάζεται την ίδια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία με τους Τροϊκανούς. Γιατί τα θέματα είναι πρωτίστως ταξικά. Και ας μας κατηγορούν για ιδεολογικές αγκυλώσεις. Και φυσικά θα προσπαθήσει να τα φορτώσει όλα στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί πρέπει να δικαιολογήσει τα προεκλογικά ΠΟΤΕ του κ. Αναστασιάδη. Γιατί πρέπει να φανεί ότι επιδεικνύει συνέπεια στα συμφωνηθέντα με το ΔΗΚΟ. Γιατί πρέπει να δικαιολογηθεί απέναντι σ’ εκείνους τους συνδικαλιστές που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Από εκεί και πέρα όσοι θέλουν να παραμυθιάζονται και να εθελοτυφλούν΄, είτε αυτοί είναι πολιτικές ηγεσίες, είτε απλοί πολίτες θα καταπιούν το παραμύθι και θα σιωπήσουν.

Οι υπόλοιποι πρέπει να συστρατευθούν σ’ ένα μέτωπο πάλης και αντίστασης. Το ΑΚΕΛ θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου.

* OΓιαννάκης Κολοκασίδης είναι Μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης