Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤο πραγματικό δίλημμα των εκλογών

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

-

alt=”H GNOMI SAS”/>

Tης Σταύρης ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΟΥ*

«Ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του έχουν πέντε χρόνια για να πετύχουν μια συμφωνία». Αυτό διαμηνύουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Που έσπευσαν να διασυνδέσουν την οικονομική βοήθεια προς τη Λευκωσία με πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Βλέποντας ως βασικό ‘μέσο’ αυτής της προσπάθειας τον κ. Αναστασιάδη.

Το γιατί, είναι στην κρίση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Κάθε δημοκρατικού προοδευτικού πολίτη, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Είναι στην κρίση κάθε ενός από εμάς, που με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, εκτιμούμε πως το διακύβευμα της επομένης των εκλογών είναι σαφέστατα σημαντικότερο από όσα πιθανόν μας χώρισαν προηγούμενα. Είναι η έξοδος από την κρίση με πολιτικές που αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία και τις πολιτικές πράξεις όσων την προκάλεσαν. Είναι η μάχη για την επιβίωση του λαού μας, μέσα από μια λύση ρεαλιστική, αλλά όσο το δυνατό πιο δίκαιη. Που να επανενώσει τον τόπο δημιουργώντας πραγματικές προοπτικές οικονομικής επιβίωσης και προόδου.

Πώς προσλαμβάνουν αλήθεια οι πρόσφυγες την προσπάθεια εξίσωσης των δεινών της προσφυγιάς με την παρούσα οικονομική ύφεση; Τα παιδιά των συσσιτίων της εισβολής, έχουν μνήμη. Κι αντιλαμβάνονται κατά τρόπο απόλυτο πως τα υπερβολικά σχήματα που χρησιμοποιούνται, όχι τυχαία, αδικούν πάνω από όλα την αλήθεια και τη συλλογική συνείδηση του λαού μας. Αδικούν το μέτρο της νοημοσύνης όλων μας… Δεν ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση που έζησε ποτέ ο τόπος μας – όσο κι αν κάποιοι θέλουνε να το ξεχνούν. Πόσο μάλλον, που η σημαία στον Πενταδάκτυλο μας θυμίζει καθημερινά ποιο παραμένει πρώτιστο εφαλτήριο αγώνα για τη συνέχιση του λαού μας. Και μας παραπέμπει, να στηρίξουμε επιλογή που συντηρεί την ελπίδα, τη διεκδίκηση, την αντίσταση σε επιβουλές ξένες προς το συμφέρον μας.

Μακάρι, τη μεγαλύτερη κρίση στο Κυπριακό να μην τη ζήσουμε… Διαβλέπουμε όμως τη σύμφυτη επικινδυνότητα θέσεων του κ. Αναστασιάδη, που συναρτάται και με τις αλλεπάλληλες μεταστροφές του. Κι εντοπίζουμε τις ερμαφρόδιτες πρόσφατες τοποθετήσεις του, που δεν αφήνουν περιθώρια να δούμε ποιος πραγματικά Αναστασιάδης θα διαχειριστεί το εθνικό μας πρόβλημα. Σε ποια βάση θα τοποθετήσει τη λύση, πώς θα φέρει τον Έρογλου εκεί που δεν έφερε ο Χριστόφιας τον Ταλάτ.

Τόσο οι δηλώσεις του σημερινού εθνικιστή ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, που στηρίζει τον κ. Αναστασιάδη, όσο και η διαδρομή των κατατεθειμένων στο Εθνικό Συμβούλιο προτάσεων του ΔΗΣΥ, όσο κι η παρακαταθήκη των παλινδρομήσεων και της διολίσθησης του Κυπριακού στη δεκαετή τους διακυβέρνηση, σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα μας κατευθύνουν. Ένα και μόνο ξεκάθαρο πεδίο αξιοπιστίας φανερώνουν: της ικανότητας να μεταλλάσσονται. Και ταυτόχρονα να κινδυνοβατούν.

  • Χαλαρή ομοσπονδία: την ώρα που η Τουρκία και ο κ. Έρογλου παρέμενε αδιάλλακτος, εσείς κ. Αναστασιάδη, με τη θέση σας για χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, που συνιστά λύση χειρότερη κι απ’ τη Ζυρίχη, ουσιαστικά στέλλατε το μήνυμα στην τουρκική πλευρά «μην κάνετε υποχωρήσεις έναντι του κ. Χριστόφια αφού εγώ είμαι έτοιμος να δεκτώ και με λιγότερα».
  • Περιουσιακό: δεν είστε εσείς που ζητούσατε από τον Ερντογάν και συμφωνούσατε με επιστροφή έστω του 1/3 της περιουσίας εκάστου πρόσφυγα, μετά μάλιστα από το δημοψήφισμα;
  • Διευρυμένες συνομιλίες: πως θα πείσετε την Τουρκία να προσέλθει σε μια τέτοια διαδικασία αν δεν παραπέμπει ξεκάθαρα σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη που είναι πρωτίστως δική της επιδίωξη, με την οποία προφανώς ταυτίζεστε; Πώς θ’ ανατρέψετε χρονοδιαγράμματα κι επιδιαιτησία, που ειρήσθω εν παρόδω, η απερχόμενη Ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν επέτρεψε;
  • Εθνικό Συμβούλιο: προτάσσετε μια εισήγηση, που θέτει κάθε απόφαση υπό την αίρεση του ΔΗΣΥ. Βελτιώνοντας τάχατε έτσι, το πλαίσιο λειτουργίας του.
  • Φυσικό αέριο: για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήρια των πολιτικών σας προθέσεων δίνονται στην Τουρκία, προτρέχοντας να δεσμεύσετε το Κυπριακό φυσικό αέριο, πριν απ΄τη λύση.

Κανένα από όσα σταχυολογούνται δεν είναι λάθος της στιγμής. Καμία θέση τυχαία. Είναι οι θέσεις σας που μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε την πραγματική σας εικόνα. Να σας κρίνουμε πέρα από τις γενικόλογες δεσμεύσεις προς το ΔΗΚΟ, να εκτιμήσουμε τις πραγματικές σας προτάσεις στο Κυπριακό. Όλα τα «θα» που σήμερα κρύβετε, πίσω από τα «κατά» που μετατρέψατε σε προεκλογική σας σημαία.

Διαβάστε Επίσης