Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυλικιώτης: Στόχος ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη-Νεοφύτου να τινάξουν στον αέρα την κατασκευή Τερματικού στο Βασιλικό

Συλικιώτης: Στόχος ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη-Νεοφύτου να τινάξουν στον αέρα την κατασκευή Τερματικού στο Βασιλικό

-

21 Φεβρουάριος 2013

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος Πρόεδρος τους, επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης Χριστόφια για την κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, για να μπορέσουν έτσι ανεμπόδιστα να επιβάλουν την απόφασή τους για μεταφορά του φυσικού μας αερίου με αγωγό στην Τουρκία, αναφέρει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης σε γραπτή δήλωσή του με την οποία απαντά στις σημερινές αναφορές του κ. Νεοφύτου.

“Στην πρόκληση που μου απευθύνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να υποδείξω, δηλαδή, το εθνικό καλό που επικαλούμαι για τις «αφόρητες» πιέσεις που ασκώ εδώ και μερικές μέρες σε λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποδεσμεύσουν €37 εκ. για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων που έγιναν μόλις πριν ένα χρόνο και αφορούν αποκλειστικά τ/κ περιουσίες απαντώ ευθέως”, αναφέρει ο κ. Συλικιώτης και προσθέτει πως “όπως ήδη γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Νεοφύτου, οι απαλλοτριώσεις αυτές αφορούν τ/κ περιουσίες που βρίσκονται στο Βασιλικό και συγκεκριμένα στην περιοχή που θα μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο”.

“Είναι η περιοχή, δηλαδή, που προορίζεται να φιλοξενήσει το Τερματικό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου, καθώς και το Κρατικό Τερματικό Πετρελαιοειδών. Δύο έργα καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του στόχου που θέσαμε για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο”, αναφέρει ο Υπουργός Εμπορίου.

Όπως, επίσης, πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Νεοφύτου, αναφέρει ο κ. Συλικιώτης, “αν δεν καταβάλουμε αυτές τις αποζημιώσεις στο Ταμείο Τ/Κ Περιουσιών μέσω του οποίου θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους, είναι πολύ πιθανό οι δικαιούχοι να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα ο όλος σχεδιασμός μας να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα”.

“Μα ασφαλώς, αυτό ακριβώς επιδιώκουν ο κ. Νεοφύτου, ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος Πρόεδρος τους, να τινάξουν στον αέρα όλες τις ενέργειες της Κυβέρνησης Χριστόφια για την κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, για να μπορέσουν έτσι ανεμπόδιστα να επιβάλουν την απόφαση τους για μεταφορά του φυσικού μας αερίου με αγωγό στην Τουρκία. Απόφαση, άλλωστε, που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιδιώξεις της ίδιας της Τουρκίας, αλλά και διαφόρων άλλων ξένων κύκλων που εκφράζουν πιθανόν και την Τρόικα”, προσθέτει.

“Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Νεοφύτου, με υποχρεώνει ουσιαστικά, για λόγους στοιχειώδους υπεράσπισης του εαυτού μου, να αναφερθώ δημόσια σε αυτά τα ζωτικής σημασίας εθνικά μας συμφέροντα αποτελεί απόδειξη των πραγματικών τους στοχεύσεων”, καταλήγει ο Υπουργός Εμπορίου.

Διαβάστε Επίσης