Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπι τάπητος θέμα κατάρτισης Κυπρίων στον τομέα του Φυσικού Αερίου

Επι τάπητος θέμα κατάρτισης Κυπρίων στον τομέα του Φυσικού Αερίου

-

2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΡΕΤΥΚ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ KEΠA

Τα θέματα κατάρτισης και μελλοντικής απασχόλησης Κυπρίων στον τομέα του φυσικού αερίου συζήτησαν ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνα και ο Διευθυντής του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ) Ντίνος Καθητζιώτη, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της ΚΡΕΤΥΚ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση από τον κ. Έλληνα για τις τελευταίες εξελίξεις και δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων επί αυτών των σημαντικών θεμάτων.

Όπως αναφέρεται, η ΚΡΕΤΥΚ ανέλυσε τις μελλοντικές ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα προκύψουν με την έναρξη των κατασκευών του τερματικού στο Βασιλικό το 2016, για λογαριασμό της εταιρείας Noble, και θα συνεχίσουν στα επόμενα δέκα χρόνια με την αξιοποίηση των τεμαχίων 2, 3, 9, 10 και 11 από τις εταιρείες ΕΝΙ/KOGAS και Total.

Συζητήθηκε ιδιαίτερα, προστίθεται, η ετοιμασία ενός πλάνου κατάρτισης Κυπρίων τεχνικών ώστε να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το έτος 2016, ενώ αναφορά έγινε και στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης πτυχών της βιομηχανίας γενικά που είναι συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο και οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν σ’ αυτές σε καταρτισμένο προσωπικό.

«Έχουμε μόνο τρία χρόνια στη διάθεσή μας για προετοιμασία και η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη», ανέφερε ο κ. Έλληνα σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η ΚΡΕΤΥΚ ετοιμάζει σχετική μελέτη για ανάγκες κατάρτισης προσωπικού σε συνεργασία με την εταιρεία Νoble και θα είναι σε θέση για συζήτηση με το KEΠA τον προσεχή Απρίλιο με στόχο την από κοινού κατάρτιση ενός πλαισίου δράσης.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον πρωταρχικό στόχο της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περί το τέλος του 2019, ο άλλος σημαντικός επιπρόσθετος στόχος της ΚΡΕΤΥΚ είναι να συμβάλει στον ανώτατο δυνατό βαθμό στην αύξηση της απασχόλησης Κυπρίων στον τομέα αυτό.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η μεταξύ τους αποδοτική επικοινωνία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης