Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ:Ο Αναστασιάδης, ο Ραχόι και ο Μπερλουσκόνι, οι ύποπτες συναλλαγές και...

ΓΝΩΜΕΣ:Ο Αναστασιάδης, ο Ραχόι και ο Μπερλουσκόνι, οι ύποπτες συναλλαγές και τα εύλογα ερωτήματα

-

: Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2014

Του Πάμπου ΛΟΪΖΟΥ

Στην Ισπανία γίνεται χαμός για το πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε, στην υπόθεση δωροδοκίας του νυν αρχηγού της κυβέρνησης και πρόεδρου του δεξιού λαϊκού κόμματος και δυο άλλων κορυφαίων στελεχών του, των Λουίς Μπαρθένας και Αλβάρο Λαπουέρτα. Ο πρώτος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στους λογαριασμούς του στην Ελβετία βρέθηκαν ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων. Ο νυν πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δε, φέρεται να ήταν αποδέκτης ύποπτων εισφορών από επιχειρηματίες, και να λάμβανε 25000 ευρώ ετήσια για διάστημα πέραν των δέκα χρόνων.

Στην Ισπανία γίνεται χαμός για ζητήματα που αφορούν υποθέσεις δωροδοκίας, και κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην Ισπανία κάποιοι αναγκάζονται σε παραίτηση για ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων. Στην Ισπανία τα ΜΜΕ αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα ως κορυφαία πολίτικα σκάνδαλα και απαιτούν εξηγήσεις. Στην Ισπανία η δικαστική δικαιοσύνη ζητά και ανοίγει και στην Ελβετία, λογαριασμούς πολιτικών, που υπάρχουν εύλογες υποψίες εναντίων τους για τέτοιες υποθέσεις.

Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες από τον ιστόχωρο Κουτί της Πανδώρας και το Ελληνικό περιοδικό HODDOC είναι άξια αναφοράς. Καταγγέλλονται ύποπτες συναλλαγές 50 εκατομμυρίων με πρωταγωνιστή το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Υποθήκευση μετοχών αξίας 9000 χιλιάδων ευρώ και εξασφάλιση δανείων 20 εκατομμύριων σε συνεργασία με τράπεζα που φέρεται να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Χορηγίες από τράπεζα της Κύπρου που μέσα σε άλλα τον χορήγησε και με dinnerσχεδόν 4500 ευρώ καθώς και άλλα πολλά παράδοξα.

Στην Κύπρο όμως δεν ξέσπασε κανένα σκάνδαλογια αυτά τα θέματα. Όλα αυτά που στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κατακριτέα από τα ΜΜΕ και είναι φυσιολογικά πρώτα θέματα, που τα αναδεικνύουν ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, στην Κύπρο κάποιοι προσπάθησαν να τα αποσιωπήσουν. Αποτελεί δηλαδή σκάνδαλο για τα πλείστα ΜΜΕ ο διορισμός υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο διοικητής, και η κυβέρνηση έδρασε μέσα σε πλήρως συνταγματικά πλαίσια, και όχι οι ύποπτες συναλλαγές υποψήφιου πρόεδρου της δημοκρατίας!

Στην Κύπρο, δεν περιμέναμε να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του ο κύριος Αναστασιάδης για λογούς ευθιξίας. Περιμέναμε όμως τη δημόσια δέσμευση του, ότι σε περίπτωση που τα στοιχειά είναι αληθή, θα παραιτηθεί είτε από υποψήφιος ή από πρόεδρος αν τελικά εκλέγει, κάτι που να θυμίσουμε δεν έπραξε ούτε ο ημέτερος «φίλος» της Κύπρου, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, αρχηγός επίσης του δεξιού λαϊκού κόμματος, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συνέχιζε να είναι πρωθυπουργός και να κατηγορείται για οικονομική απάτη δυσφημίζοντας διεθνώς την Ιταλία.

Η δικαιοσύνη πρέπει άμεσα να επιτελέσει το έργο της και το αποτέλεσμα της έρευνας της να δημοσιοποιηθεί, στα πλαίσια της διαφάνειας. Τα ΜΜΕ έχουν το δικό τους ρόλο, να ενημερωθεί ο πολίτης και αυτό δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Τέλος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει σε μια από τις πολλές δημοσιογραφικές διασκέψεις που καλεί, να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος, αφού δεν είμαστε Ισπανία και οι δημοσιογράφοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από αβρότητα δεν ρωτούν.

Διαβάστε Επίσης